Američka kompanija Moderna Inc. koja se bavi proizvodnjom lijekova isporučila je svoju prvu seriju cjepiva protiv koronavirusa nadležnim američkim zdravstvenim agencijama kako bi se mogla pokrenuti prva testiranja na ljudima

Moderna Inc. u ponedjeljak je priopćila kako je poslala uzorke cjepiva Nacionalnom institutu za alergije i zarazne bolesti (NIAID) i kako očekuje da će prva klinička ispitivanja na ljudima započeti krajem travnja. Preliminarni rezultati mogli bi biti dostupni u srpnju ili kolovozu, piše The Wall Street Journal.

Tehnologija koja se bazira na mRNK

Kompanija se koristila tehnologijom mRNK (glasnička RNK) koja je prilično obećavajuća jer su mRNK cjepiva hipotetski brža i učinkovitija od onih koja se temelje na DNK.

Razlog tome je što cjepiva koja se temelje na DNK moraju komunicirati s jezgrom stanice, dok se mRNK nalazi po cijeloj stanici te je stoga mnogo pristupačnija.

WHO polaže nade u cjepivo protiv ebole

S druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je jučer kako polaže nade u antivirusni lijek protiv ebole – Remdesivir, koji se pokazao kao efikasan  u smanjenju simptoma COVID-19.

Dodala je kako se već sada provode klinička ispitivanja na ljudima i da bi rezultati mogli biti poznati kroz nekoliko tjedana.

Gilead Science, kompanija koja proizvodi Remdesivir, potvrdila je za CNN da surađuje sa kineskim zdravstvenim stručnjacima i da lijek prolazi dva klinička testiranja na pacijentima zaraženim koronavirusom.

“Provode se dvije vrste kliničkih testiranja; jedna na pacijentima s teškim simptomima, a druga na onima s umjerenim simptomima. Rezultate očekujemo u travnju“, priopćili su kompanije Gilead Science. (Index)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime