Američka medicinska udruga (AMA) pozvala je na potpunu zabranu e-cigareta i proizvoda za vaping koji nisu odobreni od Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) 

Udruga poziva regulatore i zakonodavce na državnoj i lokalnoj razini da zabrane prodaju i distribuciju svih e-cigareta i vaping (čin inhaliranja, odnosno udisanja dima iz e-cigarete) proizvoda te traži da ti proizvodi budu dostupni samo na recept.

Nova strategija liječenja

Savez je također pozvao na izradu dodatne studije o upotrebi strategija liječenja u borbi protiv ovisnosti o nikotinu te se zalaže za dijagnostičke kodove za bolesti povezane s e-cigaretom i vapingom.

“Nedavna epidemija plućnih bolesti uznemirila je liječnike i širu javno-zdravstvenu zajednicu te osvijetlila činjenicu da imamo vrlo malo dokaza o kratkoročnim i dugoročnim zdravstvenim posljedicama e-cigareta i vaping-proizvoda”, izjavila je predsjednica AMA-e Patrice Harris.

Oko 2000 ljudi se razboljelo, a najmanje 42 umrlo zbog bolesti pluća povezanih s vapingom, navode američki zdravstveni dužnosnici. Većina tih slučajeva povezana je s vapingom THC-a – psihoaktivne supstance u marihuani.

Odugovlačenje zabrane

Sa zabranom prodaje aromatiziranih elektroničkih cigareta odugovlači se više od dva mjeseca. Američki predsjednik Donald Trump i ministar za zdravstvo Alex Azar najavili su plan u rujnu, rekavši da se konačna odluka očekuje “u nadolazećim tjednima”, ali za sada o tome nema nikakvih informacija.

Prema anketi Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), više od 27,5 posto srednjoškolaca u SAD-u koristi e-cigarete, u odnosu na 20,7 posto u 2018. (Index)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime