Premijer Andrej Plenković danas je za Media Servis komentirao najnovije prognoze hrvatskog rasta, odlazak uglednog znanstvenika Ivana Đikića iz Hrvatske, te optužbe bivšeg premijera Milanovića da je Plenković izbjegao vojni rok uz pomoć lažne dijagnoze.

Za procjenu Europske komisije kako će Hrvatska ove godine rasti čak 3,1 posto rekao je kako se ‘sigurno ubraja u bitne teme’. – Ona je ohrabrujuća, prije svega za gospodarsku i fiskalnu politiku koju vodimo. Projekcije EK o rastu BDP-a na 3,1 posto su gotovo podudarne s projekcijama koje smo usvojili kada smo pripremali proračun za 2017., projekcije za 2018. i 2019. I drago mi je da se sve te analize podudaraju, rekao je Plenković. Na pitanje o najavi uglednog znanstvenika svjetskog glasa Ivana Đikića kako odlazi iz Hrvatske zbog izostanka borbe protiv plagiranja, Plenković je rekao:
– Pa meni je žao. Zaista ne razumijem da li ima neki element u javnoj raspravi koji se tiče ministra Barišića, koji je bio toliko delikatan pa zahtjeva ovakav stupanj osjetljivosti. To je njegov izbor. Hrvatska je slobodna zemlja. Znanstvenici su slobodni raditi što god žele. Prema tome, on je uvijek dobrodošao, pretpostavljam raditi na bilo kojem od znanstvenih i sveučilišnih ustanova u Hrvatskoj.
Na novinarski komentar kako je Milanović rekao da je izbjegao vojni rok zahvaljujući majci koja je liječnica, Plenković je odgovorio:
– Mislite na frustriranog gubitnika? Dakle, onaj tko je dosta frustriran jer je očito izgubio izbore, a u ključnoj edukaciji kod kuće nije dobio onu temeljnu i ključnu poduku, a to je da se pobjedniku treba čestitati nakon što uvjerljivo bude poražen na izborima, sad se očito javio u strahu od afere koja mu se zbivala doslovno ispred vrata, a riječ je o fiktivnim dnevnicama njegovih posebnih savjetnika.
Mislim da je što se tiče njega i poštovanja hrvatskih institucija zgodno primijetiti tri elementa: prva je da imate saborskog zastupnika koji ne poštuje Sabor, drugo da imate bivšeg predsjednika Vlade koji se pod zakletvom na hrvatskom sudu ne sjeća nečega što je bilo prije godinu dana, a ne znam na temelju kakvih informacija izmišlja stvari koje su bile prije 30 godina.
Takva vjerodostojnost je nikakva, a kako je vodio Vladu netko kome se ovakve stvari događaju ispred nosa, pretpostavljam da je dovoljno onome tko to radi, rekao je Plenković za Media Servis.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime