Jedno od najintrigantnijih pitanja na hrvatskoj političkoj sceni odnosi se na datum unutarstranačkih izbora u HDZ-u

Sam Andrej Plenković nije sretan što unutarstranački izbori prema Statutu moraju biti održani najkasnije do početka lipnja, a tome je više razloga. Hrvatska na čelu s Vladom premijera Plenkovića predsjedava Europskom unijom do 1. srpnja. Rejting HDZ-a u odnosu na SDP pada, a rezultati izbora za Europarlament ne nedavni predsjednički izbori nisu dali HDZ-u vjetar u leđa.

Pored svega, u HDZ-u nisu sigurni, je li bolje ići sa unutarstranačkim izborima i držati se statutarnih rokova te ih održati prije parlamentarnih izbora. Naime, prema procjenama unutarstranačkih analitičara HDZ-a, za stranku bi bilo bolje da se parlamentarni izbori održe prije unutarstranačkih pa da na eventualnim krilima pobjede, Plenković produži mandat šefa stranke sa svojim najbližim suradnicima još četiri godine. No, redoviti parlamentarni izbori trebali bi se održati najesen, u studenom.

Stoga u HDZ-u razmišljaju u nekoliko smjerova. Moguće je da će se ići na izmjene Statuta kako bi se produžili rokovi za održavanje unutarstranačkih izbora i to nakon parlamentarnih koji bi se mogli održati i koji mjesec ranije od predviđenog. Tako bi Hrvatska okončala predsjedavanje Europskom unijom, uz dobar PR građanima odaslati snažne poruke kako je aktualna Vlada Bogom dana i da je najbolje na parlamentarnim izborima glasovati za HDZ. Samim time se i šanse da Andrej Plenković ostane šef HDZ-a, znatno povećavaju.

Plenković računa i na pobunu svojih stranačkih kolega i, zapravo, odgovara mu što veći broj protukandidata. Za sada su svoje kandidature za predsjednika HDZ-a najavili Miro Kovač, Davor Ivo Stier i Ivan Penava, a do izbora će to vjerojatno učiniti i marginalni Ljubo Ćesić Rojs, Milijan Brkić i Tomislav Karamarko. Sve to Plenkovića na neki način veseli. Što više kandidata, to veće raspršivanje glasova onih koji su nezadovolj ni Plenkovićem. Sam Andrej Plenković ima podršku najmanje 35% članova stranke što ga stavlja u povlašteni položaj ispred svih drugih.

Plenkoviću bi račune mogao pomrsiti eventualni drugi krug predsjedničkih izbora u HDZ-u kada bi se mogao naći s najjačim protukandidatom za kojeg će glasovati većina onih koji su nezadovoljni Plenkovićem, a takvih nije malo. Tko je taj, za sada je teško procijeniti. Znamo da to sigurno neće biti Ljubo Ćesić Rojs.

3 KOMENTARI

  1. nebojte se za “hibridnoga”, njega i hdz milorad je preporučio u molitve “sv”.petki,a druga beru savi,a na jesen za izbore držat će im lojtre upravo FANTASULANDA, PUPI I PUPIJEVI SVECI “,CRVENE STRAŽNJICE”ŽAGADIJA .

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime