Redakciji portala Megamedia obratio se pismom Vladimir Crnčević, vozač autobusa koji je na kolodvoru u Zagrebu od dvojice mlađih muškaraca zaprimio kartonske kutije na kojima je pisalo da su unutra jaja. Paket je bio namijenjen izvjesnom Marku koji je kutije trebao preuzeti na autobusnom kolodvoru u Zadru…

Međutim, policija nedaleko od Gračaca zaustavlja autobus kojeg je vozio Vladimir Crnčević te u kartonskim kutijama pronalazi rezani duhan. Tada počinje nevjerojatna kalvarija ovog vozača koju možete pročitati u nastavku.

Poštovani,
obraćam Vam se gotovo nevjerojatnom pričom u kojoj se kroz mojoj primjer ogleda trenutno stanje u hrvatskom pravosuđu i odnos prema “malom čovjeku”. Prije svega napominjem kako je zbog nevjerojatnih okolnosti moje priče o svemu već prethodno izvještavala RTL televizija u emisiji “Potraga” te Vam link na isti prilog dostavljam u nastavku:
https://www.rtl.hr/vijesti-hr/potraga/3434279/u-paketima-s-natpisom-svjeza-jaja-policija-u-autobusu-pronasla-200-kilograma-duhana-dorh-odbacio-prijavu-protiv-vozaca-ali-ga-carina-drasticno-kaznila/

Pokušat ću Vam ukratko prezentirati okolnosti ovog u najmanju ruku neobičnog slučaja zbog kojeg do danas moja obitelj i ja trpimo štetu. S tim u vezi napominjem da živimo u teškim životnim prilikama obzirom ja radim kao vozač autobusa/ kamiona, moja supruga ima teških zdravstvenih problema dok zbog svega što nam se događa jedva prehranjujemo našu dijete, dječaka od  svega 7 godina.
 Naime, dana 19. lipnja 2018. g. zaprimio sam porezno rješenje Ministarstva financija kojim sam dužan platiti trošarinski iznos u visini od 127.200,00 kuna za nešto s čim nemam apsolutno nikakve veze.
Radi boljeg razjašnjenja navodim kako sam dana 23. ožujka 2018. g. kao vozač autobusa Čazmatrans na autobusnom kolodvoru u Zagrebu prilikom ukrcaja prtljage preuzeo i tri kutije tzv. „nepraćene prtljage“ koja je bila označena kao „360 kom. svježih jaja A klase“ „Farma Kloštranka“ a koju nisam bio ovlašten otvarati, te je sam za istu robu sukladno Općim uvjetima prijevoza t.d. Čazmatrans promet d.o.o. izdao račun i naplatio ukupan iznos od 150,00 kuna. Predmetne kutije su mu predala dva mlađa muškarca  te su mi iste prilike rekli da će navedenu prtljagu u Zadru preuzeti izvjesni gosp. Marko čiji je broj bio ispisan na navedenim kutijama.

Iste kutije sam primio u dobroj vjeri, međutim istog dana je naš autobus presrela policija te je prilikom pretresa istog spornu kutiju otvorila te su u njoj našli rezani duhan a što je i mene šokiralo. Nakon toga sam od strane PU Zadarske PP Gračac bio priveden u policijsku postaju te ne naknadno protiv mene podnesena kaznena prijava i vodio se kazneni postupak.

U istom kaznenom postupku je nespornim utvrđeno kako nemam apsolutno nikakve veze s navedenim duhanom, da sam postupao časno i pošteno, a što je prepoznalo i nadležno tužiteljstvo te je rješenjem Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću br. K-DO-73/2018 od 28. studenog 2018. g. utvrđeno kako u mom postupanju nije bilo nezakonitosti i te je stoga i odbačena kaznena prijava protiv mene.
Mislio sam da je s tim moja kalvarija završila obzirom je dokazno da s istim duhanom nemam nikakve veze jer sam mislio da u naravi prevozim jaja, međutim stiglo mi je konačno rješenje Ministarstva financija po kojem se moja žalba odbija te mi se počeo ovršavati mjesečni iznos od gotovo 2.000.00 kn te sam vlastitu tročlanu obitelj prehranjivao od nepunih 2.000.00 kn koje bi mi ostale nakon ovrhe.

Moj odvjetnik gosp. Ivan Gržić iz Zagreba je bio nemalo iznenađen ovakvim apsurdnim odlukama te je podnio upravnu tužbu Upravnom sudu u Zagrebu u rujnu 2019. g. te je u međuvremenu obrazlagavši navedene okolnosti Općinskom sudu u Velikoj Gorici ishodio da mi se pravomoćnim rješenjem posl. br. Ovr-323/2019-6 od 29. listopada 2019. g. odgodi ovrha na novčanim sredstvima do okončanja ovog postupka.
Bio sam ohrabren navedenom odlukom i razumijevanjem istog suda za moj problem, međutim ponovno razočarenje stiglo je već dana 16. srpnja 2020. g. kada je donesena presuda Upravnog suda u Zagrebu kojom se moja tužba odbija te konačni šok i beznađe kada sam koncem ožujka 2021. zaprimio presudu kojom se moja žalba odbija te više nemam mogućnosti izjavljivanja pravnog lijeka.

U suradnji s mojim odvjetnikom dogovorio sam mogućnost podnošenja ustavne tužbe te sam uvjeren u to da će Ustavni sud RH zbog bizarnih okolnosti navedenog predmeta utvrditi kako su mi povrijeđena temeljna ljudska prava, prije svega pravo na pravično suđenje.
Da rezimiramo, časno sam obavljao svoj posao, nisam do sada nikada kažnjavan, u navedenom kaznenom predmetu je utvrđeno da nisam znao da vozim duhan obzirom mi je predana kutija za koju sam naplatio kartu, i zbog svega toga me Ministarstvo financija kao i Upravni sud u Zagrebu kažnjavanju na način da ću do kraja života morati plaćati naznačeni iznos od sada već preko 130.000.00 kuna s kamatama, zbog čega će moja obitelj biti dovedena na financijski rub.
Najljubaznije Vas molim da navedenu temu medijski problematizirate kako bi svekolika javnost bila upoznata kako se država i sustav odnose prema jednom malom čovjeku koji jedva prehranjuje svoju obitelj.

Vladimir Crnčević

2 KOMENTARI

  1. Sve te razumin i sam san vozac busa
    Za takve stvari je najbolje slikati osobnu njegovu na kutiji da bi ti bio cist a u suprotnom zandari nemaju izbora nego tebe teretit
    Ako si stvarno cist kako kazes onda ti nepreostaje nista odi u tu postaju i sa vrata im baci par kasikara i zatvori vrata

  2. Ovo je totalna katastrofa.
    Vjerujte mi, nikada neću prežaliti što sam rođen u ovakvoj šugavoj državi al nažalost nisam mogao birati.
    Želio bih broj računa da mogu financijski pomoći.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime