Misteriozne strukture na našemu nebu koje već desetljećima zbunjuju astronome možda su konačno dobile svoje objašnjenje – koje je zapravo vrlo neobično

“Kad bismo pogledali u nebo, vidjeli bismo ovu strukturu nalik tunelu u gotovo svakom smjeru u kojem gledamo. Odnosno, to bi bilo moguće kada bismo mogli očima percipirati radiovalove”, rekla je astronomkinja Jennifer West sa Sveučilišta Toronto u Kanadi.

Dvije ogromne strukture

Naime, na našem se nebu vide dvije velike strukture za koje znamo već godinama, ali ih do sada nismo povezivali – North polar spur i Fan region. North polar spur (NPS) je veliko područje vrućeg plina koje emitira rentgensko i radio zračenje, a koje se nalazi iznad ravnine naše galaksije. Počinje u blizini zviježđa Strijelca i proteže se do Škorpiona, Lupusa i Centaura.

Fan region je područje koje se smatra jednim od najdominantnijih izvorišta polariziranog zračenja.

North polar spur i fan region nalaze se na suprotnim stranama neba, no znanstvenici smatraju da bi njih mogao povezivati ogroman sustav magnetiziranih niti. Ove niti bi stoga mogle tvoriti strukturu nalik tunelu koja kruži oko Sunčevog sustava, ali i drugih obližnjih zvijezda, piše Science Alert.

Povezane magnetskim nitima?

Jennifer West i njeni kolege uspjeli su pokazati da se te dvije regije mogu povezati. Pomoću modela i simulacija prikazali su kako bi moglo izgledati radijsko nebo ako su te dvije strukture povezane magnetskim nitima. Utvrdili su da su strukture najvjerojatnije od nas udaljene oko 350 svjetlosnih godina, što je u skladu s nekim drugim procjenama.

Naravno, da bi se potvrdili ovi nalazi, potrebna su daljnja istraživanja. No, ova studija je već sada ponudila neke dobre odgovore o pitanju formiranja i evolucije magnetskih polja u galaksijama i načinu na koji se ta polja održavaju.

“Magnetska polja ne postoje izolirano. Moraju biti međusobno povezana. Dakle, sljedeći korak je bolje razumijevanje načina na koji se ovo lokalno magnetsko polje povezuje s galaktičkim magnetskim poljem većih razmjera, ali i s magnetskim poljima manjeg opsega, poput onoga Sunca i Zemlje”, rekla je West. Istraživanje naziva A Unified Model for the Fan Region and the North Polar Spur: A bundle of filaments in the Local Galaxy uskoro bi trebalo biti objavljeno u The Astrophysical Journal, a sada je dostupno je na arXiv-u. (Index)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime