Austrijski zastupnici su odobrili nacrt zakona koji je predložila koalicijska vlada desnice i krajnje desnice kojim se zabranjuje nošenje burke u osnovnoj školi

Kako bi se zaštitili od optužbi za diskriminaciju muslimana, tekst spominje “bilo kakvu odjeću s ideološkim ili s vjerskim oznakama koja pokriva glavu”, piše Index.

No članovi koalicije na vlasti, konzervativci (OVP) kancelara Sebastiana Kurza i krajnja desnica (FPO), jasno su rekli da zakon smjera na burku.

Signal protiv političkog islama

Glasnogovornik FPO-a za prosvjetu Wendelin Moelzer rekao je da je zakon “signal protiv političkog islama”, a zastupnik OVP-a Rudolf Tascher je istaknuo da je tekst nužan kako se djevojčice ne bi “držalo u ropskoj pokornosti”.

Vlada dodaje da zakonom nisu obuhvaćeni turban sikha i židovska kipa.

Udruga austrijskih muslimana IGGO nazvala je nacrt zakona “sramotnim” i “diverzijskom taktikom” istaknuvši da burku u osnovnoj školi nosi tek veoma mali broj djevojčica.

Gotovo svi oporbeni zastupnici su glasali protiv teksta, a neki su optužili vladu da želi puniti naslovnice novina umjesto da radi na dobrobiti djece.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime