Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Bast – Baška Voda krenula je svim pravnim sredstvima u naplatu 9,8 milijuna kuna od fra Šime Nimca.

Riječ je o iznosu za koji je prodano župno zemljište u Baškoj Vodi. Kao što je poznato, novac od prodaje trebao je služiti obnovi crkve, no nakon što je novac uplaćen na račun župe, fra Šime je premješten u drugu župu. Prije nego se preselio, podignuo je novac s računa župe. Novcu se nakon toga gubi trag, pa je, zajedno s bankaricom Jasminom Bilonić, fra Šime osuđen za pronevjeru – on na dvije, a ona na godinu i devet mjeseci zatvora. Župa je u posljednjih desetak dana protiv fra Šime Nimca pokrenula tri postupka ovrhe. Prvi je prijedlog za ovrhu nad ukupno 14.880 kvadrata zemljišta kod Lišana Ostrovičkih, drugi je nad automobilom passat koji je, nakon izbijanja afere, fra Šime “deponirao” u garaži samostana Gospe od Zdravlja u Splitu, a treći je prijedlog za ovrhu nad novčanom tražbinom fra Šime Nimca prema Ivanu Validžiću, poduzetniku iz Zagreba. Nešto manje od 15 tisuća kvadrata u Lišanima Ostrovičkim se u katastru vode kao pašnjaci, šuma i oranice, no u stvarnosti je riječ o lijepo uređenom masliniku s obnovljenim suhozidima. Činjenica je da su u zemljišniku papiri parcela na koje se odnosi prijedlog za ovrhu još uvijek nesređeni, odnosno kao vlasnici se vode 100-injak osoba, što živih, što umrlih. Treba, dakle, vidjeti kako će župa dokazati da je fra Šime i vlasnik ove nekretnine, odnosno što će o tome reći sud. Oko passata CC mali “rat” se vodio pred Novu godinu. Fra Šime Nimac je pokušao preuzeti automobil budući da je sudskom zabranom riješeno kako se vozilo ne smije otuđiti, ne i koristiti. Kako je tada pojasnio, automobil je kupio svojim novcem uz pozajmicu prijatelja Ante Čovića, pa je, kako nema otkud vratiti dug, želio prijatelju kojem je dužan omogućiti bar korištenje automobila. Tako je vozilo prvo pokušao preuzeti njegov prijatelj, no zaustavili su ga fratri, pa je intervenirala i policija. Poslije se isto ponovilo i kada je passat pokušao preuzeti fra Šime Nimac osobno. Sve je završilo “primirjem”, automobil je ostao u garaži, a fra Šime Nimac je odustao od dodatnih pokušaja da preuzme vozilo.

‘Koristit ćemo sve alate’

Ukupno 236 tisuća eura posudio je, nakon što je podignuo novac s računa župe, fra Šime Nimac svojem prijatelju Ivanu Validžiću, poduzetniku koji je u Zagrebu razvio pekarski biznis. O tome su sastavili i ugovor, pa je župa podnijela i prijedlog za ovrhu nad tom tražbinom. Ako sud udovolji zahtjevu, Validžić više ne bi bio dužan fra Šimi, nego župi. Kako je Validžić pojasnio tijekom suđenja, posrednik u pozajmici bila je Jasmina Bilonić, koja mu je i donijela novac u Zagreb. – Nakon izbijanja afere Jasmina Bilonić me nazvala i rekla da poderem sve ugovore vezane uz taj posao, da će sve biti u redu. Kada je fra Šime izišao iz pritvora, sastao sam se s njim. Ponudio sam da ću dići kredit i vratiti novce, a on mi je rekao da ništa ne poduzimam dok sud ne donese odluku – kazao je na sudu Validžić. On je najveći dio novca uplatio kao pozajmicu svojoj tvrtki. Fra Šime Nimac nije želio komentirati pravne postupke koji su u tijeku, a odvjetnik Željko Ćapin, zastupnik župe, samo je kratko kazao kako će “župa iskoristiti sve pravne alate koji su joj na raspolaganju”.

Na potezu splitski sud

Osim ovrha pokrenutih prema bivšem župniku fra Šimi Nimcu, 2,5 milijuna kuna blokirano je i na računu suoptužene splitske bankarice Jasmine Bilonić otvorenom u Partner banci. Namirenje dijela štete iz tog iznosa župa bi mogla provesti ako presuda Županijskog suda u Splitu postane pravomoćna. Ovrhe prema fra Šimi Nimcu pokrenute su nakon što je pravomoćna postala presuda Općinskog suda u Benkovcu da fra Šime Nimac mora Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije, čiji je bio župnik, vratiti 9,8 milijuna kuna od prodaje crkvenog zemljišta. Na Trgovačkom sudu u Splitu još se vodi i postupak u kojem Župa Uznesenja BDM Baška Voda traži poništenje kupoprodajnog ugovora koji je bio sklopljen s tamošnjom tvrtkom “Sunčani Bast”. (Slobodna Dalmacija)