Prema informacijama kojima raspolaže Agencija, pošiljka se, u skladu s važećim propisima i rješenjem Federalne uprave za inspekcijske poslove, do uništavanja nalazi pod kontrolom mjerodavnog sanitarnog inspektora

”Mjerodavne inspekcije zabranile su uvoz neretvanske mandarine u kojima je otkriven sporni pesticid klorpirifos te naložila povrat iste pošiljatelju u zemlju izvoznicu, odnosno uništavanje pošiljke ukoliko nije moguć povrat iste”, rečeno je za Bljesak.info iz Agencija za sigurnost hrane BiH. Pošiljka bez rizika Kako su naveli, navedena pošiljka ne predstavlja rizik po zdravlje potrošača u Bosni i Hercegovini. ”Prema informacijama kojima raspolaže Agencija, pošiljka se, u skladu s važećim propisima i rješenjem Federalne uprave za inspekcijske poslove, do uništavanja nalazi pod kontrolom mjerodavnog sanitarnog inspektora”, kazali su. Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je, sukladno proceduri, dostavila sve raspoložive informacije na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o neretvanskim mandarinama u kojima je pronađen nedopušteni pesticid klorpirifos, o čemu je Europski sustav za praćenje sigurnosti hrane objavio na svom stranicama. Prema objavi Agencije, u mandarinama je pronađeno 0.031 mg/kg klorpirifosa, a uzorak je uzet 20. studenoga. Već treći put Putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), kao i od strane mjerodavnih inspekcijskih tijela u Bosni i Hercegovini, Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena o nesukladnosti pošiljke mandarina s važećim propisima u Bosni i Hercegovini. Mjerodavna inspekcijska tijela u BiH od 9. studenog vrše pojačane mjere kontrole mandarina koje se iz Hrvatske uvoze u našu zemlju na prisutnost pesticida klorpirifosa (chlorpyrifos). Već treći put je u neretvanskim mandarinama pronađen nedozvoljeni pesticid klorpirifos. Europski sustav za praćenje sigurnosti hrane 7. studenog prvi put je upozorio na prisutnost zabranjenog pesticida u voću uzgojenom u Hrvatskoj. Hlorpirifos je otkriven u mandarinama koje su se prodavale u Hrvatskoj i Sloveniji. Prije toga mandarine s tragovima klorpirifosa otkrivene su i u pošiljci za Srbiju. Klorpirifos Dana 17. studenog Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) obavijestila je Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine o zabrani uvoza pošiljke mandarina podrijetlom iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu zbog utvrđene prisutnosti pesticida klorpirifosa (chlorpyrifos). Klorpirifos je na području EU, dakle i Hrvatskoj, potpuno zabranjen u travnju 2020. godine. Brojne studije pokazale su kako izloženost tom pesticidu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete. (Bljesak.info)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime