Vrhovni sud je odbio žalbe i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru kojom je bivša ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica Josipa Marasović osuđena na osam mjeseci zatvora uz rok provjeravanja od dvije godine zbog postupanja u gospodarskom poslovanju

Osuđena je da je bivšem ravnatelju, svom prethodniku, HDZ-ovom Zoranu Šikiću koji je potom postao državni tajnik u Ministarstvu kulture, omogućila korištenje kreditne kartice na koju nije imao pravo. Nastale troškove je snosila javna ustanova. Korištenje kreditne kartice trajalo je više od pet godina, piše Index.

Pored toga je u tri navrata odobrila sufinanciranje poslijediplomskog znanstvenog studija bivšem ravnatelju. To pravo njemu, kao bivšem zaposleniku, u to vrijeme nije pripadalo. Prouzročila je štetu javnoj ustanovi od ukupno 81.246,94 kune.

Sud je utvrdio kako je Marasović povrijedila dužnost zaštite imovinskih interesa javne ustanove čija je bila ravnateljica. Vrhovni sud joj je, potvrđujući presudu, naložio da nadoknadi štetu Nacionalnom parku Paklenica isplatom iznosa od 81.246,94 kune.

“Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio sve okolnosti koje su odlučne za individualizaciju kazne. Olakotnim je optuženici cijenjena dosadašnja neosuđivanost te činjenica da je majka šestero djece o kojima skrbi. Ovo kazneno djelo predstavlja izolirani incident u njenom ponašanju. Otegotne okolnosti nisu pronađene. Pravilno je prvostupanjski sud procijenio da optuženici treba ublažiti zakonom propisanu kaznu.

Ovako izrečena sankcija, uz uvjetovanu odgodu izvršenja izrečene kazne, primjerena je težini i okolnostima počinjenog kaznenog djela i osobi optuženice. Takvom će se kaznom ostvariti svrha kažnjavanja i u dostatnoj mjeri izraziti odgovarajući prijekor društva prema takvim kaznenim djelima. Ujedno će se upozoriti drugi građani da se klone sličnih postupaka”, objavio je Vrhovni sud u svom priopćenju.

“Novac sam potrošio u dobroj namjeri, za taj kraj i Hrvatsku”

Šikić je inače prvo bio optuženik pa se kasnije odustalo od njegovog kaznenog progona. Bivši je HDZ-ov ravnatelj nacionalnog parka i državni tajnik tako postao svjedok optužbe. 

Iako su mediji svojevremeno prenosili dijelove optužnice navodeći kako je Šikić karticu peglao mahom u zagrebačkim restoranima i konobama, u kojima je potrošio oko 50 tisuća kuna, te da je službenom karticom sufinancirao svoju doktorsku disertaciju, on je tvrdio kako je “sve radio za Hrvatsku i za taj kraj”.

“Novac je potrošen u dobroj namjeri, za taj kraj i Hrvatsku”, rekao je 2019. bivši ravnatelj Nacionalnog parka Paklenica Šikić.

“Tim novcem nisam plaćao privatne troškove, već sam lobirao za Paklenicu, za dovršene i započete projekte jer sam u to vrijeme bio član pregovaračkog tima za ulazak Hrvatske u Europsku uniju”, tvrdio je još Šikić na sudu.(Index)