Bolje nepravedna stabilnost, nego pravedna nestabilnost. Naslovna diplomatska konstanta koja je u temeljima DAYTON-a se urušila. Zamislite, molim Vas, diplomate u službi Međunarodne zajednice, kako se znoje zaogrnuti agonijom DAYTON 2 i odgovora DA. Ne znam da li ću Vam reći nedovoljno ili previše o DAYTON-u drugom, ali svakako ću reći neizrecivo!

Zaboravimo prošlost, gradimo nove veze i odnose- diplomatska je konstanta za novo doba BiH. Jesu li baš svi za nju?

Nije li vrijeme da na glas kažemo-progovorimo(što se dugo već šapuće po sokacima), kako nije problem Republika Srpska, niti entitet hrvatski, nego zapravo, što bi taj treći entitet bio muslimanski, to je način da se u politički prostor, koji čini danas BiH, utemelji Islam. Bošnjaci danas pokušavaju nositi štafetu tradicionalnih vrijednosti Islama po Europi. Hoće li uspjeti? Na koji način će ih europski islamofobi pokušati zaustaviti?

Iznimno bih bio razočaran da se to dogodi, ne može se radi zapadne tradicije i demokracije, zaustaviti rađanje bošnjačke nacije.

TEZA- Islam, mora stalno ići naprijed, ne smije stati, kako bi se razvijao i napredovao- 21. stoljeće je renesansa Islama. Kao glavni izraz posebnosti i razvoja bošnjaštva je: uvođenje europskog zakonodavstva – pravne stečevine  E U i prihvaćanje novih naprednih ideja, demokratizacija i pluralizam, a sve to danas kod muslimana u BiH, se pokušava dovesti u sklad s Islamom. Rat su odbacili( za sada),jer im je omrznuo, iako im je u jednom trenutku bio od koristi. Smatrali su ga pravednim ratom!

Teško je živjeti pokraj onog, što ti zapravo želiš, stoga Bošnjaci ne žele više gledati, ono što Srbi imaju, oni to isto žele i za sebe, potpuno svjesni, kako će Hrvati imati to isto. U nedostatku boljeg izraza ovako ću reći: nitko u BiH se ne želi suočiti s istinom, ili smo svi u velikoj zabludi.

Dozvolite mi, samo na kratko da Vas vratim u (nedavnu i blisku) prošlost. Za vrijeme komunističke Yuge, muslimani su na razini partije(KPJ) i vlasti, tijesno se povezali sa Srbima. To je imalo za posljedicu snažno odbacivanje Hrvata. Povijesna činjenica je da su se dogodila dva genocida nad muslimanima: Srebrenica, i veliki broj pronađenih (do sada) stratišta po cijelim prostoru BiH i u susjednim državama, ali isto tako i u II. Svjetskom ratu. Razmjerno broju muslimana, broju poginulih i pobijenih, oba genocida, ne samo da su najdrastičniji, nego su i najpogubniji primjeri stradanja! Sva poznata istraživanja i tradicionalna i znanstvena dokazuju da je uništavanje muslimana, dolazilo isključivo od Srba!

Muslimani  su, u međuvremenu, postali osviješteni u svojoj samobitnosti, koju oni doživljavaju, kao nacionalni identitet. Sad nakon svega doživljenog – proživljenog, svaka rasprava o tome jesu li Bošnjaci nacija ili ne, spada u kategoriju provokacije. Posve sam siguran, da nikome danas ne bi uspjelo utjecati na nacionalni identitet Bošnjaka. Govorim o masama a na pojedinačne slučajeve ima raznih utjecaja. Aferim Bošnjaci. Zato bezuvjetno traže uvažavanje svog nacionalnog statusa i individualiteta! Zato priznaju i prihvaćaju afirmaciju hrvatstva i srpstva.! Zato u trojednoj zajedničkoj državi  traže, priznavanje svojih  nacionalnih institucija i posebnosti,  ali isto tako to traže za Hrvate i Srbe. Zato što je kod muslimana izražena misao i uvjerenje, kako BiH može opstati samo ako se ostvari suradnja i nađe zajednički interes za sva tri suverena i jednakopravna naroda.

Nacionalna inicijativa koja sasvim sigurno neće dozvoliti da muslimani u BiH ostanu marginalizirani, da ih se osudi na zatvorenost, siromaštva i beznađe- da budu bez institucija koje ih čine narodom. Uspjeh Bošnjaka, kao nacionalne zajednice na prostoru BiH jest u tome, da budu neokrnjeno muslimani, da prihvate sve ono što je bitno za Hrvate i Srbe-njihove institucije(federalizaciju),i  na taj način dokažu da su europejci.

Proturječnosti, a)- Islam se pokušava oduprijeti demokraciji koju joj nameće zapad. Pa stoga ni Bošnjaci ne mogu poreći, da im je želja širiti Islam, u svom entitetu. Što je loše u tomu? Što se Islam preko bošnjačkog entiteta u BiH, želi približiti samom srcu Europe. Bošnjaci, sabora! Ne budite pohlepni, neće Vam pobjeći entitet. No, na kraju, svi moramo prihvatiti  Alahovu i Božju- Tako mora biti! b)- Posve očekivano Bošnjaci su se nacionalno homogenizirali: s druge pak strane, i poslije najnovijih sukoba(niti jedna strana u beha nije odustala od rata) pokušavaju promovirati ideju o zajedničkoj državi s Hrvatima i Srbima. c)- Svako političko, gospodarsko, kulturno(čak i estradno) približavanje Zagreba i Beograda- „križa i krsta“ doživljavaju kao prijetnju nacionalnom opstanku.

I prije nego što zatvorim upozoravajuću temu- jesam li jedini koji se zalaže za bošnjački entitet u BiH? Ostavljam zadaću povijesti da stručno i znanstveno razrade moje postavke…Možda osmorka?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime