Čekajući datum sazivanja Skupštine Zadarske županije, obrovačke gradske vlasti sazvale su za isti dan Gradsko vijeće pa dvojica gradskih vijećnika koalicije MOST-HSLS koji su ujedno i županijski vijećnici ne mogu biti na dva mjesta u isto vrijeme

Ovaj put su se u Obrovcu, čini se, malo preračunali, pa su sjednicu Gradskog vijeća sazvali izvan zakonskog roka što predstavlja pravni temelj za raspuštanje i nove izbore u gradu na Zrmanji. Tim povodom su predstavnici oporbene koalicije MOST-HSLS, medijima uputili priopćenje koje u nastavku i objavljujemo.

“U srijedu 29.06.2022. godine zakazana je 8. sjednica Gradskog vijeća Grada Obrovaca i po dobrom starom običaju zakazana je istog dana i u isto vrijeme kada i Županijska skupština Zadarske županije. Ono što je neobično i novo jest to što su vijećnici materijale dobili na vrijeme, međutim postavlja se pitanje zakonitosti rada Gradskog vijeća Grada Obrovca s obzirom na to da temeljem članka 34. stavka 4. Zakona o lokalnoj (regionalnoj) samoupravi Predsjednik predstavničkog tijela saziva sjednice najmanje jednom u tri mjeseca. Zadnja sjednica Gradskog vijeća je održana dan prije Dana Grada Obrovca 18.03.2022. pa nije teško najosnovnijom računskom operacijom izračunati da je sjednica sazvana gotovo deset dana van zakonskog roka, te se postavlja pitanje je li ovo razlog za raspuštanje gradskog vijeća i ukazivanje nepovjerenja predsjedniku vijeća Marinu Klancu (HDZ) koji je još jednom nespretno sazvao sjednicu iako sumnjamo da je to bila baš njegova odluka kao i uostalom niti bilo koja druga.

Iako nigdje njegovog potpisa nema vrlo lako se prepoznaje obrazac ponašanja i manevar za izbjegavanja medijske pozornosti gradonačelnika Ante Župana kojemu je čak i kolera draža nego medijska vidljivost čemu je javnost nebrojeno puta svjedočila.

Zauzetost lokalnih, ali i nacionalnih medija koji gotovo uvijek prednost daju Županijskoj skupštini ostavlja ispod radara sulude odluke gradonačelnika Ante Župana, ali isto tako i lica bespogovornih dizača ruku iz kluba HDZ-a i SDSS-a koji gotovo uvijek budu oduševljeni točkama dnevnog reda, te ih objeručke i bez pogovora prihvaćaju, a sve to potpisom ozakonjuje predsjednik Marin Klanac.

Medijska popraćenost samo je nelagoda i naznaka transparentnosti koja razotkriva prave donosioce suludih odluka, a to su upravo vijećnici iz kluba HDZ-a i SDSS- a na čelu s Predsjednikom vijeća koji je zapravo samo lutka na koncu lutkara Ante.

Iako su dva oporbena vijećnika Ivan Matić i Marko Klanac ujedno i članovi Županijske skupštine, ovakvo sazivanje sjednice nikako ne smatramo pokušajem sabotaže njihovog rada već prvenstveno izbjegavanja medijske pažnje i transparentnosti koju mediji kao takvi unose u rad gradskog vijeća.

Ovim putem apeliramo na sve medije i pozivamo ih na 8. sjednicu Gradskog vijeća Grada Obrovca koja će se održati u srijedu 29.06.2022. godine u Gradskoj vijećnici u Obrovcu s početkom u 10:00 sati, kako bi svojom nazočnošću pridonijeli demokraciji, transparentnosti, informiranju javnosti, te na kraju boljitku građana dijela županije za kojeg smatramo da je potpuno neopravdano zapostavljen.”.

S poštovanjem,

Klub vijećnika HSLS-a i MOST-a Obrovac

1 KOMENTAR

  1. Interesantan naslov. Monolitna vjera u Pravnu Državu i poštivanje Zakona očita. Pa Država i njene Institucije su perjanica nepoštivanja Zakona i ostalih pravnih akata same Države. Stoga ovakav kondicionalni stil naslova i ne čudi ni maloga Muju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime