Ljeto 1926. godine bilo je toplo a grupa mladih Obrovčana uvježbavala je pravila nogometne igre na livadi ispod tadašnje općinske uprave, u kojoj se nalazila prostorija Sokolišta te obrovački Arheološki muzej

Piše: Građanska inicijativa Obrovac

Nazivali su se Športski klub Zrmanja i pripremali se za prvu organiziranu nogometnu utakmicu u Obrovcu, zakazanu za 5. rujna u Obrovcu, protiv NK Lav iz Novigrada. Ovaj, za Obrovac povijesni događaj rođenja lokalnog nogometnog kluba, organizirala su dvojica Obrovčana,  Ante Festini – trgovac i Božidar Miodrag – sudski kancelist. Za tu utakmicu, Božidar je napravio i plakat koji je ovjeren kod tadašnjih vlasti u Obrovcu, te se u originalnoj verziji danas nalazi kod njegove obitelji u Zadru, dok je Ante Festini bio zadužen za fotografiranje. Božidar Miodrag je kreirao i prvi službeni grb ŠK Zrmanja. Tako da, sa te povijesne utakmice Obrovčani imaju vjerojatno najstariji plakat za nogometnu utakmicu u Hrvatskoj, te najstariju fotografiju sačinjenu tijekom utakmice. Utakmica je završila miroljubivim rezultatom 3 : 3 iako su Novigrađani u prvom poluvremenu vodili s tri gola razlike. Svakako, feštalo se u Obrovcu taj dan do kasno u noć.

Nije tada bilo organizirane lige u kojoj bi se mogli natjecati, ali je ŠK Zrmanja redovito odigravala utakmice protiv susjednih klubova iz Benkovca, Novigrada, Posedarja i Biograda.

Godine 1967. Obrovčani se uključuju u zadarsku ligu neregistriranih klubova pod imenom NK Zrmanja. Nogometnu sezonu 1968./69., pod nazivom NK Jadral, Obrovčani se uključuju u zadarsku općinsku ligu u kojoj imaju zapaženu ulogu. Već sljedeće sezone (1970./71.) NK Jadral postiže najveći uspjeh obrovačkog nogometnog kluba osvajanjem prvog mjesta u ligi te ulaskom u Dalmatinsku zonu koja je predstavljala treći rang natjecanja u bivšoj državi. Na žalost, 1972. godine gasi se aktivnost NK Jadrala, ali se u obrovačkoj općini intenzivno organiziraju malonogometni turniri i nogomet ne prestaje biti glavni obrovački sport.

1986. godine aktivira se obrovački nogometni klub pod nazivom NK Rudar i nekoliko godina nastupa u općinskoj i međuopćinskoj nogometnoj ligi.

Nakon Domovinskog rata, 1999. godine, klub se aktivira pod svojim pravim nazivom NK Zrmanja te pod tim imenom i danas nastupa.

Klub je imao vrlo zapažene rezultate i stvarao odličnu navijačku klimu, dok se u njega politika nije uključila i počela značajnije financirati klupske aktivnosti.

Svake godine grad Obrovac, kroz gradski proračun značajnije financira, a rezultati su sve slabiji, natjecateljskih kategorija je sve manje. Za 2017. godinu Grad je Klubu platio 202.400,00 kuna, za 2018. cijelih 250.000,00 kuna, a za 2019. ravno 325.000,00 kuna. Da bismo shvatili koliki je to iznos onda recimo da NK Hrvatski vitez iz Posedarja istu 2019. godinu isfinancirao sa 220.000,00 kuna.

NK Zrmanja je imala dvije natjecateljske kategorije a NK Hrvatski vitez, Posedarje ukupno osam. U istoj godini, NK Hrvatski vitez izborio je natjecanje u 3. HNL dok je Zrmanja igrala najnižu, 2. ŽNL i završila pri dnu tablice. Predsjednik NK Zrmanja je zamjenik obrovačkog gradonačelnika Slobodan Jurjević, a Klub u zadnjih 5 godina nije uspio skupiti niti jednu kunu donacije mimo proračuna Grada Obrovca.

MNK Kruševo se natječe u Benkovačkoj malonogometnoj ligi od 19 klubova, i redovito se plasira u sredini ljestvice. Za svoje ”nogometanje” u 2017-oj godini iz obrovačkog gradskog proračuna isplaćeno im je 70.000,00 kuna, godinu kasnije 80.000,00 kuna da bi malonogometaši Kruševa u 2019. godini iz proračuna grada Obrovca dobili cijelih 100.000,00 kuna. Za usporedbu, to je veći iznos od proračuna svih preostalih 18 klubova u Benkovačkoj malonogometnoj ligi. Predsjednik MNK Kruševo je predsjednik gradskog vijeća Obrovca, Marin Klanac.

Inače, u svojoj povijesti, do ponovnog aktiviranja NK Zrmanja, 1999. godine, Klub nikada nije dobivao novac iz proračuna grada ili općine Obrovac. Od osnutka pa do Drugog svjetskog rata (1941. godine) NK Zrmanju su financirali bogati obrovački trgovci i ugostitelji (Festini, Dell’Orco, Urukalo, Desnica, Macura, Brkić, Oštrić i drugi), u periodu 1960. do 1991. Klub su financirala obrovačka poduzeća i to direktnim davanjima (Dalmatinski rudnici boksita, TRIO, Bukovčanka i drugi) i kroz doprinos SIZ-u za kulturu i sport.

Obrovačka nogometna tradicija i ljubav prema nogometu pomogli su odrastanju velikih nogometnih imena od kojih se, u ovom trenutku, najviše prepoznaju državni reprezentativci: Ferante Colnago, Damir Desnica, Dado Pršo i najveći od svih sa ovih prostora otkad se igra nogometna igra – Luka Modrić!

Da se je taj isti Luka Modrić tako nogometno trudio kao što to danas za obrovački nogomet čine obrovački gradski oci, još bi čuvao koze podno Tulovih greda.

Na žalost, u Gradu Obrovcu, niti u Klubu, a niti negdje drugdje uopće ne postoji nikakav spomen niti informacija da iz ovoga grada potječu, da su u njemu odrastali planetarno poznati nogometaši, što bi mogla biti velika reklama za Grad i turizam u našoj lokalnoj samoupravi.

Obrovački gradski stadion „Jankuša“ ako se uzme u obzir koliko je novca prošlo kroz klub, trebao bi u najmanju ruku izgledati tako da ga se ne bi posramile niti puno veće i razvijenije sredine. Danas između ostalog na njemu pasu krave.

Obrovački nogomet i sva zbivanja oko njega, kroz novinske članke i fotografiju, cjelovito je obrađen od strane Matice Obrovčana iz Zagreba, što je prezentirano 2016. godine kroz izložbu ‘’90 godina nogometa u Obrovcu”. Međutim, niti Grad niti Klub, ne pokazuju interes za bogatu povijest i rezultate obrovačkog nogometa i obrovačkih nogometaša.

U Obrovcu još uvijek ima nogometnih entuzijasta koji imaju veliku želju raditi i vratiti Klub na pravi kolosijek, ali bi za početak bilo prijeko potrebno da iziđe iz ralja politike koja ga s obzirom na financije i rezultate očito koristi isključivo kao bankomat.

I za kraj, povodom 94-tog rođendana, uz suglasnost Matice Obrovčana iz Zagreba, kroz čiji su rad i zalaganje rekonstruirani, po prvi put objavljujemo povijesne grbove NK Zrmanje, u svrhu izvlačenja iz zaborava i početka revitalizacije nogometne povijesti u Obrovcu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime