ČESTITKE Najbolju tortu makaranu napravila je Ljubica Zovko!

0

Ne može torta makarana biti loša, osobito kada je prave pravi znalci po receptu svojih starih. Dokazalo je to trinaest natjecatelja na tradicionalnom, 13. Izboru za najbolju tortu makaranu, održanom 24. 11. 2018. u hotelu Biokovo

Kako piše Makarsko primorje, na javni poziv organizatora natjecanja, Grada i Turističke zajednice Makarske, odazvalo se 13 natjecatelja, od kojih je samo jedan muškarac. Natjecateljima je potrebne namirnice za izradu torte darovao sponzor manifestacije-  Sol Turism.

Ljubica Zovko višestruko nagrađivana
Ljubica Zovko čija je makarana prema stručnoj prosudbi žirija osvojila prvu nagradu ističe kako se nije nadala nagradi. “Nisam očekivala nagradu. Ne mogu virovati, jer sam je ove godine jedva napravila. Ruke me bole, ali ispalo je super. Naravno da sam priželjkivala nagradu, sudjelujem na ovom natjecanju i više puta sam osvajala nagradu; dva puta, prvo,dva puta drugo i dva puta treće! Volim raditi makaranu, radim je godinama,a ni sama ne znam koliko sam ih u životu napravila. Radim je za prigode, evo u zadnjih 10 dana sam ih osam napravila za pireve. Makaranu radim po receptu moje ujne pok. Jelenke Šantrić. Vremenom sam je dorađivala po svojem ukusu. Dodavala sam nešto da bude sočnija i evo mnogima se takva sviđa “, zadovoljno će Ljubica Zovko, vidno uzbuđena zbog ovogodišnje prve nagrade u jakoj konkurenciji pravih majstora u pripremanju makarane.

Prvo mjesto za najbolju tortu makaranu na 13. izboru dobila je Ljubica Zovko, drugo mjesto pripalo je Karmeli Mateljak, a 3. mjesto Ivani Prodan. Tako je nakon kušanja svih 13 torti ocijenio stručni žiri u sastavu: Ana Kunac, predsjednica žirija, inače članica radne skupine za očuvanje torte makarana, Nede Bušelić, dvostruka pobjednica na izborima za najbolju makaranu, dogradonačelnik Dražen Nemčić, u ime Grada, Vedrana Vela Puharić i Marino Srzić, članovi radne skupine za očuvanje torte makarana.

Dječji žiri za najbolju izabrao makaranu Gordane Batur

Gordana Batur je osvojila 1. mjesto prema ocjeni Dječjeg žirija u čijem sastavu su bili učenici 3. razreda makarskih osnovnih škola Stjepana Ivičevića i oca Petra Perice (Alani VranješGabrijela PrgometDora VekićĐani Beroš JašariDora RosoLana PrgometPetra Puharić Toni Bilić).

Uz prvonagrađene na natjecanju su s izvrsnim tortama kako su ocijenili mnogobrojni gosti u kavani hotela Biokovo koji su je kušali sudjelovali još;

Gita SrzićLjubica JukićHoteli MakarskaHotel BiokovoMarija BorasSandra BaškovićHotel OsejavaMarija Popović i Dragan Puharić. Svi oni dobili su zahvalnice, a čestitali su im uz organizatore i članove žirija, mnogobrojni građani koji su ovom prilikom kušali njihove torte.

U prezentaciji i posluživanju torte makarana sudjelovali su vrijedni učenici Srednje strukovne škole Makarska s mentorom Goranom Mirosavljevićem. Natjecateljima, ali i svim sponzorima, osobito domaćinu hotelu Biokovo zahvalila je i Sandra Vranješ, savjetnica za kulturu, u Odjelu za društvene djelatnosti Grada Makarska: ”Promijenili smo ove godine lokaciju i satnicu održavanja svečanog izbora. Domaćin nam je hotel Biokovo gdje imamo priliku u hotelu koji nije zatvoren prezentirati izbor što se dakako bolje odražava na promociju i važnost ove autohtone makarske slastice”. Dodaje kako se nastojalo da to bude u vrijeme popodnevne kave, a publika je uz priliku da kuša torte najboljih sudjelovala i u lutriji iz koje je prikupljeni novac namijenjen za Dječju skupinu FA Tempeta.

 

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime