Copernicus služba za klimatske promjene (C3S), koju provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze u ime Europske komisije uz financiranje EU-a, redovito objavljuje mjesečne klimatske biltene s izvješćima o promjenama uočenim u globalnoj površinskoj temperaturi zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološke varijable. Svi navedeni nalazi temelje se na računalno generiranim analizama koje koriste milijarde mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških postaja diljem svijeta

Površinska temperatura zraka u rujnu 2022.:

  • •      Prosječna europska temperatura bila je gotovo 0,4°C niža u razdoblju od 1991. do 2020., s nizom ispodprosječnih temperatura od središnje Europe do Rusije.
  • Globalna prosječna temperatura bila je blizu 0,3°C iznad razdoblja 1991.-2020. i zabilježen je ukupno 4. najtopliji rujan zajedno s 2016. godinom.
  • Grenland je imao iznimne temperature koje su ponegdje dosezale više od 8°C iznad mjesečnog prosjeka, najtoplije temperature zabilježene za rujan.

Rujan 2022. – morski led:

  • Dnevni opseg arktičkog morskog leda dosegao je svoj 9. najniži godišnji minimum oko sredine mjeseca, dok je prosječni mjesečni opseg rangiran kao 11. najniži, ostajući znatno iznad najnižeg i drugog najnižeg opsega uočenog za oba minimuma 2012. i 2020. godine.
  • Općenito, arktički morski led bio je ispod prosjeka, iako su u sibirskom sektoru postojala dva područja vrijedna pažnje s iznadprosječnim morskim ledom.
  • Opseg antarktičkog morskog leda za rujan 2022. rangiran je izvan najnižih pet za bilo koji rujanski mjesec, na 3% ispod prosjeka, nakon nekoliko mjeseci rekordnog i skoro rekordno niskog mjesečnog opsega.

Lijevo: Prosječna koncentracija arktičkog morskog leda za rujan 2022. Debela narančasta linija označava klimatološki rub morskog leda za rujan za razdoblje 1991.-2020.

Desno: Anomalije koncentracije arktičkog morskog leda za rujan 2022. u odnosu na rujanski prosjek za razdoblje 1991.-2020. Izvor podataka: ERA5. Zasluge: Copernicus služba za klimatske promjene /ECMWF.

Viša znanstvenica Copernicus službe za klimatske promjene, Freja Vamborg, navodi: “Nakon ljeta ekstrema s rekordnim temperaturama, sušom i požarima u većini Europe, mjesec rujan pokazao je ispod prosječne temperature u Europi. Globalno, prema podacima Copernicusa, i dalje je to bio jedan od najtoplijih rujna. Grenland je bio neuobičajeno topao, a većina teritorija doživjela je najtopliji zabilježeni rujan koji datira iz 1979.”

Video materijal koji prati karte možete pronaći ovdje.

Više informacija o klimatskim varijablama u rujnu i klimatskim promjenama prethodnih mjeseci, kao i grafike visoke rezolucije i video možete preuzeti ovdje.

Odgovore na često postavljana pitanja u vezi s praćenjem temperature možete pronaći ovdje.

Informacije o skupu podataka C3S i kako se sastavlja

Temperaturne i hidrološke karte i podaci potječu iz skupa podataka ERA5 ECMWF Copernicus službe za klimatske promjene.

Karte i podaci o morskom ledu potječu od kombinacije informacija iz ERA5, kao i iz EUMETSAT OSI SAF indeksa morskog leda v2.1, koncentracije morskog leda CDR/ICDR v2 i brzih podataka koje je na zahtjev dostavio OSI SAF.

Regionalni prosjeci područja navedeni ovdje su sljedeće granice zemljopisne dužine/širine:

Globalno, 180W-180E, 90S-90N, iznad površine kopna i oceana.

Europa, 25W-40E, 34N-72N, samo iznad kopnenih površina. 

Više informacija možete pronaći ovdje.

Informacije o nacionalnim evidencijama i utjecajima

Podaci o nacionalnim evidencijama i utjecajima temelje se na nacionalnim i regionalnim izvješćima. Za detalje pogledajte odgovarajući temperaturni i hidrološki C3S klimatski bilten za mjesec.

C3S je slijedio preporuku Svjetske meteorološke organizacije (WMO) da koristi najnovije 30-godišnje razdoblje za izračun klimatoloških prosjeka i promijenio je referentno razdoblje od 1991. do 2020. za svoje C3S klimatske biltene koji pokrivaju siječanj 2021. nadalje. Slike i grafički prikazi za novo i prethodno razdoblje (1981.-2010.) dani su radi preglednosti.

Više informacija o korištenom referentnom razdoblju možete pronaći ovdje

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime