Udruga za održivi razvoj Osejava nastala je na temelju nezadovoljstva građana spornim izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Makarske koje su otvarale mogućnost gradnje na području dvaju poluotoka – Osejava i Sv. Petar

Čelni ljudi Bluesun hotela imali su određene ambicije graditi upravo na Osejavi, a tadašnja aktivistica UZOR Osejava Vanja Batošić pisala je i pismo premijeru Andreju Plenkoviću u u kojem navodi sljedeće:“… vladajuće garniture grada Makarske i Splitsko-dalmatinske županije su u posljednja tri saziva učinila nezamislivo: postavili su temelje betonizacije ⅓ Osejave. Plan devastacije Osejave su, vrlo prikladno, nazvali Platno, planirajući na njemu ucrtati sve ono što im naloži krupni kapital. Od 2006. do danas, sustavno i planski, trude se legalizirati betonizaciju 228 300 m2 poluotoka Osejave, našeg neprocjenjivog zajedničkog bogatstva, a sve da bi to ultra vrijedno zemljište iz ruku njenih vlasnika, građana Makarske i građana Hrvatske, uskoro ustupili Bluesun Hotelima, privatnoj kompaniji jednog od “pobjednika” tranzicije, Jake Andabake…“.

Bilo je to u ožujku 2018. Godine. Tri godine kasnije, Bluesun hoteli postaju donatori UZOR Osejava i poklanjaju im određeni broj masivnih klupa-pitara sa cvijećem. UZOR Osejava iz koje je ponikla i politička stranka Nezavisna lista Osejava, prihvaća donaciju, informiraju javnost da su dobili poklon ne navodeći od koga i onda dijele plijen. Dio klupa-pitara postavljaju ispred SŠ fra Andrije Kačića Miošića i na svojim Facebook stranicama o tome informiraju sugrađane.

ZIP Line Tučepi u vlasništvu Thomasa Mravičića i sporne klupe

Međutim, dio doniranih klupa je nestao. Pronašli smo ih u Tučepi na ZIP Lineu Thomasa Mravičića, člana UZOR Osejava, političke stranke NLO i kandidata za Gradsko vijeće Grada Makarske! Sada više nije jasno, koja je bila svrha donacije Bluesun hotela udruzi Osejava kada je dio klupa završio u privatnim rukama.

2 KOMENTARI

 1. Brkate pojmove i zbunjujete građane Građanska inicijativa SOS Osejava je jedno, s Udruga za održivi razvoj Osejava (UZOR Osejava) drugo! Vanja Batošić to je govorila kao članica Građanske inicijative i pitanje je jeli bila članica Udruge, jer su je iz Građanske inicijative pokušali kasnije ukloniti, a vi istražite i izvjestite iz kojih razloga.

 2. Da bi sve bilo kristalno jasno:
  premijeru Plenkoviću sam pisala kao članica Građanske inicijative SOS Osejava, a ne kao članica zadruge Uzor Osejava, kako navodite u tekstu.
  Izašla sam iz GI SOS Osejava u svibnju 2018. godine iz principijelnih razloga.
  Nikada nisam bila članica, naknadno osnovane, udruge Uzor Osejava.
  Nikada nisam bila članica stranke Nezavisna lista Osejava.
  Nemam nikakve veze sa prihvaćanjem donacije Blue sun hotela, niti sa dijeljenjem te donacije.
  Vanja Batošić, aktivistica GI SOS MAKARSKA

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime