Goran Čolak, europski i svjetski rekorder te prvak u ronjenju na dah u petak je na otoku Viru pred oko 2000 ljudi oborio vlastiti rekord, bio je bez daha pod vodom pune 23 minute i jednu sekundu.

Time je Čolak ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao čovjek koji je najdulje preživio bez disanja, i to u disciplini statika, Apnea 02.  Nakon izrona Čolak je rekao da mu zaron ovaj puta nije bio toliko fizički naporan kao neki prije, ali ga je psihički iscrpio. – Osjećam da još nisam ni blizu granice do koje mogu ići – rekao je Čolak odmah nakon obaranja rekorda. Na pitanje kome posvećuje ovaj rekord, Čolak je samo kratko rekao: ‘Viranima’. On je odabrao Vir za rušenje rekorda jer od rođenja tu dolazi ljetovati te je upravo tu proplivao i naučio roniti. Aplauz i ovacije počele su i prije nego je Čolak oborio rekord pa su organizatori stišavali emocije okupljenih. Tek nakon što su prošle 23 minute, Virani i gosti skandirali su u oduševljenju.

‘Nakon polovice vremena znao sam da ću uspjeti’

– Ne znam jesam li jedini čovjek s 23:01 u Svemiru, ali na Zemlji jesam! Osjećaj je lijep, super, ali ovaj sam rezultat očekivao. Prva emocija je olakšanje što sam napravio ono što sam rekao da ću napraviti, a sreća dolazi kasnije. Ovog puta nije mi bilo tramvaja za brojiti u tih 23 minute pa sam smišljao izgovore što ću reći ako ne uspijem. No, nakon polovice vremena znao sam da ću uspjeti. Izgovore ću sačuvati za slijedeći put – kazao je Čolak kojemu je ovo druga najljepša uspomena s Vira. Prva je “ona u Radovanjici”, a o čemu se radi nije htio kazati rekavši da je to tajna. Načelnik Vira Kristijan Kapović čestitao je Goranu te dodao da je on Viranin koliko i Zagrepčanin jer mu roditelji posljednjih 40 godina ljetuju na Viru. – Stavio je Vir na svjetsku kartu srušivši rekord na Viru – kazao je Kapović.

Srce mu usporilo na 30 otkucaja u minuti

Čolak je zaronio točno u 21.30 sati. Iako je oko bazena bilo oko 2000 ljudi, među kojima i puno djece, tijekom prvih 20-ak minuta vladala je grobna tišina. Dvojica muškaraca iz Čolakovog tima pazila su u bazenu cijelo vrijeme na njegovo zdravlje, pratili mu disanje i puls koji je pri zaronu drastično usporio, na svega 30 otkucaja u minuti.

Prije zarona udisao čisti kisik

Treba reći kako je Čolak prije zarona udisao čisti kisik koji mu i omogućava da bude toliko dugo bez zraka. Jer, bez udisanja čistog kisika, svjetski rekord je 11 minuta. Također, u bazenu s Čolakom bila su i četvorica ronioca spremna za slučaj da što krene krivo. Spremna su bila i kola Hitne pomoći, no, srećom, za njihovom intervencijom nije bilo potrebe.

Srušio je vlastiti rekord

Zanimljivo, Čolak je srušio vlastiti rekord koji je postavio prošle godine, kad je zaronio u bazen na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Inače, Goran Čolak ambasador je projekta “Pogled u plavo – promocija Hrvatske kroz ronjenje” kojim se promoviraju ljepote hrvatskog podmorja, ronjenje i ronilačke lokacije kao atraktivna turistička ponuda. (24sata)