Copernicus služba za klimatske promjene (C3S), koju implementira Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze u ime Europske komisije uz financiranje EU, rutinski objavljuje mjesečne klimatske biltene u kojima izvještava o promjenama uočenim u globalnoj površinskoj temperaturi zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološke varijable. Svi prijavljeni nalazi temelje se na računalno generiranim analizama koje koriste milijarde mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških postaja diljem svijeta

Površinske temperature zraka u listopadu 2021.:

  • Globalno, temperature su bile 0.42°C toplije od prosjeka 1991.-2020., a procjenjuje se da je mjesec treći najtopliji listopad od početka mjerenja i tek neznatno hladniji od listopada 2015. i 2019.
  • Listopad 2021. bio je nešto topliji od prosjeka diljem Europe, s uvjetima toplijim od prosjeka u sjevernoj i jugozapadnoj Europi i hladnijim od prosjeka u južnoj i jugoistočnoj Europi
  • U sjevernoj Kanadi, sjevernoj Rusiji i istočnom Antarktiku zabilježeni su uvjeti mnogo topliji od prosjeka, dok su se u južnoj Africi, južnoj Australiji i zapadnom Antarktiku dogodili uvjeti hladniji od prosjeka.

Karte i navedene vrijednosti podataka za temperaturu su iz skupa podataka ERA5 ECMWF Copernicus službe za klimatske promjene. Područni prosjek temperature u europskoj regiji odnosi se samo na kopno sa sljedećim granicama zemljopisne dužine/širine: 25W-40E, 34N-72N.

C3S je slijedio preporuku Svjetske meteorološke organizacije (WMO) da koristi najnovije 30-godišnje razdoblje za izračun klimatoloških prosjeka i promijenio referentno razdoblje u 1991.-2020. za svoje C3S klimatske biltene koji pokrivaju razdoblje od siječanja 2021. nadalje. Brojke i grafike za novo i prethodno razdoblje (1981.-2010.) prilažu se radi transparentnosti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime