Od ukidanja covid-potvrda u Hrvatskoj zasad neće biti ništa. Rekao je to jučer premijer Andrej Plenković na presici nakon sjednice vlade

Plenković zasad odbija ukidanje covid-potvrda

Plenković je kazao kako u ovom trenutku nema nikakvih promjena glede politika u vezi s covid-potvrdama te da njihovo ukidanje razmatraju uglavnom zemlje s puno većim obuhvatom cijepljenih građana nego što je kod nas. Plenkovića su novinari o tome pitali nakon što je saborski zastupnik i predsjednik HSLS-a Dario Hrebak na koalicijskom sastanku, kako se sam pohvalio medijima, predložio ukidanje covid-potvrda.

“Mi smo se sastali kao koalicija, sastajemo se svakog tjedna, u detalje prolazimo sve teme. To je bio jedan komentar Hrebaka. U ovom trenutku nema nikakvih promjena glede politika u vezi s covid-potvrdama. Primjeri iz drugih zemalja mogu biti korisni, ali su situacije bitno različite – tu raspravu vode mahom zemlje gdje je procijepljenost stanovništva puno veća nego naša”, rekao je Plenković.

Dodao je kako nisu svi primjeri jednako primjenjivi u različitim okolnostima pa za sada nema nikakvih promjena što se tiče primjene covid-potvrda u Hrvatskoj. Upitan hoće li do popuštanja mjera ako bi se omikron nastavio širiti, odgovorio je kako je i sam rekao kako se čini da je taj soj blaži, a ako je to tako, to je dobro. 

“Kakva će biti daljnja situacija, moramo dati još neko vrijeme liječnicima da vide. Ne može se politički kazati da je negdje možda situacija bolja pa ćemo sutra drugačije. To ne ide tako”, rekao je Plenković.

S obzirom na ovu Plenkoviću izjavu kojom je dao do znanja da se u ovom trenutku o ukidanju covid-potvrda i ne razmišlja, nerealno je očekivati da će se to dogoditi najmanje do polovine veljače, čak i ako se nastavi ovaj trend da brojke u bolnicama uopće ne prate ogromne brojke pozitivnih na koronu koje imamo iz dana u dan. No to ne znači da se covid-potvrde neće ukinuti u bližoj budućnosti.

Hrebakovo pojašnjenje za prijedlog ukidanja covid-potvrda na sastanku koalicije

Hrebakov prijedlog za ukidanje covid-potvrda koji je izrekao na koalicijskom sastanku došao je nakon vijesti da Velika Britanija ukida covid-potvrde, kao i većinu mjera te da Izrael ozbiljno razmišlja o ukidanju covid-potvrda nakon što je tamošnji ministar izjavio da nemaju zdravstvenu logiku i da doprinose stvaranju panike u javnosti.

“Ja sam rekao javno na koalicijskom sastanku, ono što je i Izrael napravio, mislim da Izrael radi dobar posao što se tiče korone, mislim da i mi radimo dobar posao, ali upravo zato što mislim da radimo dobar posao sad je trenutak, kada imamo 16 tisuća zaraženih, a drastično padaju hospitalizacije, raste nam dio testiranih, ja mislim da nema više ni potrebe testirati”, rekao je Hrebak objašnjavajući ideju za ukidanje covid-potvrda.

U kasnijim je istupima još dodao da je situacija bila drukčija kada je bila delta te da je sada omikron i da se puno toga promijenilo.

Beroš: Ukidanje covid-potvrda moguće kad brojke zaraženih budu u znatnijem padu, HZJZ treba povesti stručnu raspravu o tome

Iako Plenković kaže kako zasad nema govora o ukidanju covid-potvrda, za očekivati je da će se u tjednima pred nama o tome voditi rasprava i u stručnim krugovima i u vlasti, što za Index potvrđuje i ministar zdravstva Vili Beroš kojeg smo pitali kad je najranije moguće ukidanje potvrda. 

“O mogućem ukidanju covid-potvrda razmišlja se u zemljama s vrlo visokom stopom cijepljenih građana, poput Izraela ili Velike Britanije. U zemljama poput Hrvatske, gdje je dosta visok postotak građana ostao necijepljen, struka i dalje preporučuje pridržavanje epidemioloških mjera kako bi se ograničila transmisija virusa među populacijom. Moguće ukidanje covid-potvrda je stručna odluka. U Hrvatskoj o njoj je moguće razmišljati kada brojke zaraženih osoba budu u znatnijem padu”, kaže za Index ministar zdravstva Vili Beroš.

Kaže kako su covid-potvrde dosad opravdale svoju svrhu, a da će daljnji tijek epidemije diktirati njihovo moguće ukidanje te poziva HZJZ da povede stručnu raspravu o tome.

“Covid-potvrde u određenom periodu epidemije opravdale su svoju svrhu uvođenja, a moguće ukidanje diktirat će daljnji razvoj situacije. Iz stručnih, pa i političkih krugova (koalicijski partner HDZ-a) glasno se razmišlja o takvim idejama, a i u medijima se propituje takva mogućnost, pa se stoga o toj temi najprije treba izjasniti institucionalna struka – HZJZ i dati utemeljene činjenice kao podlogu za raspravu i elemente za odluku izvršne vlasti”, govori Beroš.

“Ohrabruje manje hospitaliziranih i blaža klinička slika zaraženih”

Zaključuje kako je priroritet uspješnog funkcioniranje zdravstva s visokim brojevima novozaraženih, no da neki podaci ohrabruju.

“O svakoj ideji vrijedi razgovarati, ali na zdravstvu je u ovome trenutku zadaća da se uspješno nosi sa sve većim brojem zaraženih osoba, iako ohrabruje blaža klinička slika zaraženih, manje hospitaliziranih, istina, ne u svim sredinama”, rekao je Beroš.

Potvrde će se vjerojatno ukinuti prije nego što se raspiše Mostov referendum

S obzirom na to da smo možda i blizu vrhunca ovog vala u kojem dominira novi soj omikron, ukidanje covid-potvrda možda i nije tako daleko kako se čini.

O tome se očito još uvijek govori s puno opreza, no za očekivati je da će se covid-potvrde ukinuti prije nego se raspiše referendum kojim se traži njihovo ukidanje, ako se pokaže da Most ima dovoljno valjanih potpisa. Most je najavio predaju potpisa sljedećeg tjedna. Nakon što Most preda potpise tek predstoji njihova provjera pa je jasno kako će sve još potrajati neko vrijeme.

Plenković je kao argument za to da još nema govora o ukidanju covid-potvrda rekao kako o tome razmišljaju zemlje koje imaju puno veću cijepljenost. Razlike između cijepljenosti u Velikoj Britaniji i Izraelu s jedne strane te u Hrvatskoj druge doista su izražene. Britanija je iznad 70 posto cijepljenosti opće populacije, kao i prosjek EU, dok je Izrael gotovo na 65 posto. Hrvatska je znatno ispod toga i još nije dosegla ni 54 posto. Omikronom je cjepivo vjerojatno postalo još manje učinkovito u sprječavanju same zaraze, no smatra se da i dalje u velikoj mjeri štititi od najtežih oboljenja i smrti. 

U ovom valu omikrona više nego ikad postavlja se pitanje opravdanosti covid-potvrda

Ipak, u svijetlu dominacije omikrona više nego ikada prije postavlja se pitanje opravdanosti covid-potvrda. Danima svjedočimo ogromnim brojkama pozitivnih na testovima, dok s druge strane, barem zasad, nema pritiska na bolnice pa je očito kako se uglavnom radi o lakšim simptomima kod ljudi koji su zaraženi u ovome valu. Ako se takav trend nastavi, i ako smo pri vrhuncu ovog vala, ukidanje covid-potvrda je zapravo vrlo izgledna opcija u koju bi se moglo krenuti i za mjesec dana. 

I epidemiolog i član Znanstvenog savjeta koji je inače sklon strožim mjerama kazao je kako bi se za mjesec dana, kada se broj zaraženih počne smanjivati, moglo govoriti o ukidanju potvrda. Šef covid-odjela u KB-u Dubrava Bruno Baršić za Index je jučer rekao kako omikron nije napunio bolnicu te da bi od svih mjera ostavio samo one koje ograničavaju masovna okupljanja i nošenje maski. 

O ukidanju covid-potvrda je rekao: “To je logično. Ide se u tom smjeru. Ako imate 50 posto testiranih kod kojih je dokazana infekcija covidom-19, čemu nam onda služi testiranje? Čini mi se logičnim da se ide u tom smjeru i kod nas”.(Index)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime