Zbog ambicioznih planova glede Makarskog kulturnog ljeta, u kojem se planira veći broj predstava, a koje je k tome obogaćeno novim festivalom DokuMa, Grad Makarska se ove godine odlučio za uređenje ljetne pozornice.

Istini za volju, s obzirom na iznimno derutno i zapušteno stanje ljetne pozornice, jedine lokacije koja može ugostiti dramske komade i ozbiljnije koncerte, njeno je preuređenje odavno hitno. Iako smo na prostoru ljetne pozornice bili toliko puta, njeno bijedno stanje najočiglednije je za sunčanog dana, u što smo se uvjerili u ‘viziti’ prošlog tjedna. Prostor garderobe i svojevrsni međuprostor, WC-i, te sporedne prostorije u kojima se tijekom godina odložio svakovrsni materijal, da ne kažemo i otpad, svjedoče o dugogodišnjem nemaru. No, iako je Grad Makarska krenuo relativno ambiciozno u uređenje ljetne pozornice, izdvojivši 60 tisuća kuna iz proračuna za njenu adaptaciju s naglaskom na popravak sanitarnih čvorova na ulazu, u tom je planu stopiran od Crkve i zadovoljio se samo kozmetičkim promjenama. – Problem se pokazao zbog višegodišnjeg upravnog spora između Grada i Crkve koji nije dovršen. Stoga smo na neki način uvjetovani. Plan je, naime, bio da osposobimo dva WC-a na ulazu, tamo kod blagajne, no ne znam hoćemo li uspjeti to dogovoriti s Crkvom. Iz tog smo se razloga odlučili na adaptaciju dvaju WC-a pored garderobe. Moramo osigurati normalne uvjete za posjetitelje, jer će se tu tijekom ljeta, bez dvaju festivala DokuMa-e i Mediteran Film Festivala, održati 15-ak programa, kazao nam je Miro Družijanić. Don Pavao Banić, župnik župe Sv.Marka, potvrdio nam je da nije dao zeleno svjetlo zbog pravnog spora. – Ne mogu im dozvoliti da tu rade jer se mi parničimo već godinama. Crkva je, naime, dobila ljetno kino u povrat, no Grad je uložio žalbu koja još uvijek nije riješena. Tek kad se to riješi, možemo sjesti za stol i razgovarati o tome. Što se tiče moje dobronamjernosti, nikako nisam protiv Grada, ali ne želim da se bilo što radi prije presude. U slučaju da presuda bude drugačija, i da se žalba Grada pokaže opravdanom, onda ćemo vidjeti što možemo učiniti. Ja mogu dozvoliti da se radi, ali tako bih samo sebi stavio omču oko vrata. Podsjećam da je ljetno kino u vlasništvu Crkve, no Grad je došao sa žalbom tvrdeći da je to gradsko, kazao nam je don Pavao Banić. Presuda je stara oko 15 godina, a žalbu je uložio pok.Rafalel Beroš kao općinski državni odvjetnik.Unatoč činjenici da je investitora Crkva blokirala u opsežnijim radovima, na što očigledno nisu računali, čini se da se ipak moglo krenuti u malo ozbiljniji pothvat kad je u pitanju uređenje ljetne pozornice, umjesto da se vođenje cijelog tog projekta prepusti očito prilično autonomno Komunalnom pogonu koji ne samo da izvodi radove s postojećim osobljem nego i osmišljava interijer.

Radovi će stajati 10 tisuća kuna

Radove na ljetnoj pozornici obavljaju djelatnici Komunalnog pogona Grada Makarske, a šef pogona Antonio Zec predviđa da će biti završeni za 10-ak dana te da neće stajati više od 10 tisuća kuna. Sanitarni čvorovi će se, međutim, tek dovesti u funkciju, s tim da se sanitarije neće mijenjati. Promijenit će se tek vrata. U predprostoru će se betonirati pod i urediti stropovi, kao i u garderobi, u kojoj se bojaju zidovi koji su puni vlage i gljivica. Na pod se neće postavljati nikakve obloge nego će se samo promijeniti tepih. Za taj će se prostor nabaviti i novi stolovi i stolice, a pokrajnje bi se prostorije, pretvorene u ustajala i prašnjava skladišta s materijalom nepoznatog porijekla, trebale očistiti. Za to je, kaže Zec, pogon tražio dozvolu od Grada. Radi se i na instalacijama, a bit će nužna ugradnja trofazne struje. Sjeverna vrata su sanirana još prošle zime, a oprema DVD-u je išao zahtjev za čišćenjem krošnji. Za sada se nije išlo u kupnju novih stolica, nego su tek obojane one u kojima su sjedili roditelji novih mladih generacija koje zbog kina moraju ići u Split. (kronika.hr)