Na Jadran upravo stiže veliko nevrijeme. Za cijelu je obalu proglašeno upozorenje najvišeg stupnja – crveni meteoalarm, a vrijeme će, najavljuju meteorolozi, biti opasno 

DHMZ je za Istru, Dalmaciju i otoke označio crveni meteoalarm, što znači izuzetno opasno vrijeme. Crveni je alarm oglašen zbog olujnog, ponegdje i orkanskog juga uz udare do 130 kilometara na sat, uglavnom na otvorenom moru.

Uz takve udare juga, DHMZ predviđa valove na otvorenom od četiri do šest metara.

Na obali se očekuju valovi do pet metara.

Očekuje se i obilna kiša. 

Prognostički modeli predviđaju ekstremnu količinu oborina, piše Istramet. Odnosi se to pogotovo na područje Istre. Ponegdje bi u nekoliko sati moglo pasti kiše koliko padne u mjesec dana pa postoji mogućnost poplava i bujica. 

Obilna kiša predviđa se i za gospićku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju. Za te je regije zbog obilnih oborina proglašen narančasti alarm. 

Jutros se dio Omiša našao pod morem, javila je Dalmacija danas. Nizak tlak i lunarna plima uz olujan i orkanski vjetar južnog i jugozapadnog smjera uzrokovali su rast razine mora pa je veći dio Omiša, završio poplavljen. Tijekom noći je na širem splitskom području bilo i kiše.

Otkazane linije

Hrvatski autoklub izvještava da su zbog vjetra u prekidu trajektne linije: Zadar-Preko, Brbinj – Zadar (Gaženica) – Brbinj, Biograd – Tkon, Sućuraj-Drvenik, Sumartin-Makarska,Trogir/Soline-Drvenik Veli-Drvenik Mali, Split-Vela Luka-Ubli, Zadar (Gaženica) – Sestrunj – Zverinac – Molat, Zadar (Gaženica) – Bršanj – Rava – Mala Rava, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Stinica-Mišnjak, Lopar-Valbiska, Brestova-Porozina, Žirje-Kaprije-Šibenik, Prapratno-Sobra; i katamaranske linije:

Milna-Rogač-Split, Dubrovnik-Šipan-Sobra, Zadar – Rivanj – Sestrunj – Zverinac – Božava – Brbinj, Zadar – Molat – Brgulje – Zapuntel – Ist, Zadar – Iž Mali – Iž Veli – Mala Rava – Rava, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Zadar-Sali-Zaglav-Zadar, Ubli -Vela Luka-Hvar-Split , Vis-Split, Korčula-Hvar-Split, Split-Bol-Jelsa, Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Cres-Rijeka;
brodske linije: Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Vrgada-Pakoštane-Biograd, Zadar-Sali-Zadar, Zadar-Mail Iž-Mala Rava-Rava, Zadar-Preko, Mali Lošinj-Unije-Susak, Komiža-Biševo.

Trajekt na liniji 335 Prizna-Žigljen ne prevozi autobuse i kampere.

Zbog najave loših vremenskih uvjeta (olujno jugo) u nedjelja 06.12.2020. god, neće se moći obaviti putovanje na brzobrodskoj liniji 9141 Zadar-Pula. S obzirom na to da se za ponedjeljak 7.12. očekuju povoljni vremenski uvjeti, putovanje će se održati u ponedjeljak 7.12.2020. prema istom plovidbenom redu.

Vakula: Vrijeme će biti opasno

Velike je probleme najavio i HRT-ov meteorolog Zoran Vakula. 

Vrijeme uoči ovogodišnjeg zaštitnika pomoraca za njih i ostale na Jadranu nije bilo povoljno, a na sam također iznadprosječno topli spomendan bit će još nepovoljnije, čak opasno – objavljena su upozorenja crvenog, najvišeg stupnja, upozorava Vakula.

Veći dio dana puhat će jako i olujno jugo, ponegdje i orkansko pa će more biti većinom jače valovito, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana moguće čak i uzburkano, a mjestimice će pasti i obilna kiša. U sjevernijim hrvatskim krajevima za mnoge će biti znatno povoljnije, iako uz južinu ne posvuda tiho i suho.

I u manje toplom novom tjednu povremeno će padati kiša, i dalje češća i obilnija na Jadranu i područjima uz njega, a u gorju će vrlo vjerojatno gdjekad biti i snijega. Na Jadranu će nastaviti prevladavati umjereno i jako jugo, a uz obalu sjevernog dijela istočnjak i bura.(index.hr)