Stvar je zapravo poprilično banalna. Kad ukucate Karla Resslera u Googleovu tražilicu te pokušate naći njegove znanstvene radove, izgubit ćete jako mnogo vremena, bez pravog rezultata

Bolje sreće nećete biti ni ako uz njegovo ime i prezime unesete dodatne pojmove. Postoji dakle opasnost da potraga za plodovima znanstvene karijere Karla Resslera završi kao i Proustova potraga za izgubljenim vremenom, piše Dnevno.

Na kraju, možete se opravdano zapitati: “Na što sam potrošio silno vrijeme?”. Dok ponosno predstavlja popis kandidata HDZ-a za Europski parlament, Karlo Ressler najavljuje i doktorsku disertaciju koja bi trebala biti kruna njegove dosadašnje akademske karijere.

Prije europeizacije hrvatskog visokoškolskog, odnosno akademskog sustava obrazovanja, za diplomske i magistarske radove, a posebice doktorske disertacije, prihvaćane su teme koje isti studenti nisu prethodno obradili. Tako se izbjegavalo prepisivanje prethodnih radova te ponavljanje identičnih znanstvenih teza i spoznaja.

U nedavnom razgovoru za jedan portal, na pitanje o težištu svog političkog djelovanja, Karlo Ressler pohvalio se i pripremom doktorske disertacije:

“Bolji životni standard svakog građanina u našoj domovini. Kao mladom roditelju, važna mi je i podrška društva pri zasnivanju obitelji. Uz to, kako završavam doktorat na Max Planck institutu za međunarodno kazneno i strano pravo u Freiburgu na temu trgovanja ljudima, u području interesa su mi i migracije i sigurnost.”

Znači, Karlo Ressler, doktorirat će na jedinoj temi kojom se ikada bavio, unutar okvira, uvjetno rečeno, znanstvenog djelovanja. Pišemo uvjetno, jer nismo uspjeli pronaći ni jedan pravi znanstveni rad HDZ-ova “Wunderkinda” Karla Resslera.

Naravno, za potrebe politike, svaka se publikacija publici može prodati kao znanstveni rad, ali tu postoje velike razlike i jasne metode vrednovanja nečijih znanstvenih postignuća. Na stranici Balkan-criminology.eu može se pronaći kompletna znanstvena biografija Karla Resslera koji je predstavljen kao član istraživačkog tima. Prije dvije godine, Ressler je u Dubrovniku sudjelovao na tematskom kolokviju koji je organizirao Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Max Planck Institut za kazneno i međunarodno pravo iz Freiburga.

Max Planck, Freiburg… sve to ima prizvuk izvrsnosti i elitnog obrazovanja, no pravog znanstvenog sadržaja u slučaju Karla Resslera zasad jednostavno nema. Četiri siromašne, objavljene publikacije, svode se na suhoparne izvještaje ili kompilacije radova s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Ovo je popis “znanstvenih” publikacija Karla Resslera.

Ressler, Karlo (2015), “Report from the closing conference of FIGAS Project ‘On the Future of National Rapporteurs on Human Trafficking in Europe”, Balkan Criminology News: Newsletter of the Max Planck Partner Group for Balkan Criminology 1/2015, pp. 10.

Ressler, Karlo (2014), “Trafficking in Human Beings in and through the Balkans – Introduction to a Qualitative Approach”, in Getoš, Anna-Maria et al. (eds.); Balkan Criminology Series Volume 1: Mapping the Criminological Landscape of the Balkans; Duncker & Humblot, Berlin, 2014

Bezić, Reana; Ressler, Karlo, 14th Annual Conference of the European Society of Criminology – Criminology of Europe: Inspiration by Diversity, Collected Papers of Zagreb Law Faculty, (2015), 1.

Bezić, Reana; Ressler, Karlo, 13th Annual Conference of the European Society of Criminology with a Special Focus on the Balkan Criminology Panel, Yearbook of Academy of Legal Sciences, Croatian Academy of Legal Sciences V (2014), 1; pp. 200-206.

Zanimljivo, sve se vrti oko Balkana i trgovine ljudima. Po svemu sudeći, Ressler nema nikakvih praktičnih spoznaja o fenomenu trgovine ljudima, baš kao što nema nikakva doticaja s hrvatskom stvarnošću. Rastao je pod zaštitom i staklenim zvonom poočima Vladimira Šeksa. Plenkovića je oduševio i osvojio zato što su vrlo slični prototipovi političara.

Na prvi pogled, čine se poput kakvih odlikaša, pa i genijalaca, ali ispod tog površinskog sloja, krije se prosječnost i obiteljska te partijska logistika koja im osigurava društveni, politički i materijalni uspjeh.

Kao što je vidljivo iz opskurnog popisa publikacija, temu “Trgovine ljudima na Balkanu i kroz Balkan”, na kojoj bi trebao doktorirati na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Ressler je objavio u publikaciji 2014. godine.

Nažalost, ta verzija rada više nije dostupna na stranicama Balkan-criminology.eu te možemo samo nagađati zašto je nestala. Studiranje i boravak u Freiburgu na Max Planck Institutu treba promatrati kroz prizmu suradnje ove znanstvene ustanove s Pravnim fakultetom u Zagrebu. Vodio je debatni klub, igrao košarku i sudjelovao u aktivnostima konzervativnih vjerskih udruga.

Sve u svemu, mladost i obrazovanje puno aktivnosti, ali bez stvarnog sadržaja. Osim suradnje s Institutom u Freiburgu, Ressler se nema čime pohvaliti, u kontekstu međunarodnog obrazovanja. Kad se zagrebe ispod površine priče o Karlu Ressleru, ispada da je cijela priča šuplja.

Poslali smo upit Karlu Ressleru, HDZ-u i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, u vezi sa znanstvenom i akademskom karijerom Karla Resslera. Kada, i ako nam pošalju odgovor, mi ćemo ga objaviti na našem portalu.

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime