Krešimir Krsnik, odvjetnik Damira Škare, podnio je kaznenu prijavu protiv Škarine žrtve zbog odavanja tajne te protiv novinara i urednice emisije Provjereno zbog poticanja na odavanje tajne

Početkom rujna Krsnik je pokušao i spriječiti emitiranje emisije Provjereno u kojoj je svjedočila žena koja je čelnika AK Siget prijavila za silovanje. Krsnik je tada kazao da su “takve objave u medijima protivne pravu optuženika i suprotne praksi Europske konvencije o ljudskim pravima”.

Nova TV o kaznenim prijavama nije službeno obaviještena, a direktorica informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum kaže da su novinari samo radilil svoj posao te da ovakva praksa kažnjavanja može dovesti do šutnje u budućim sličnim slučajevima. 

”O kaznenim prijavama protiv emisije Provjereno, novinara Ivana Čorkala i urednice Ivane Paradžiković nismo službeno obaviješteni niti smo išta zaprimili. No ako je istina da su podnesene, želimo vjerovati da će biti odbačene. Oni su samo radili svoj posao i objavili ono što je u javnom interesu i o čemu se dugo šutjelo u Hrvatskoj. Dođe li do prakse kažnjavanja novinara, urednika i nakladnika, šutnja će se nastaviti u svim budućim sličnim slučajevima. A istraživačko novinarstvo, zbog straha, ne samo žrtava, nego i medija, biti ozbiljno ugroženo”, rekla je Ksenija Kardum.

Odluka o produljenju pritvora

Škari je danas produljen istražni zatvor za još mjesec dana, odlučio je tako u četvrtak Županijski sud u Velikoj Gorici. ”Istražni je zatvor produljen zbog utjecaja na četvero svjedoka čija ispitivanja tek slijede. Nije produljen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela jer je on dao ostavku kao član Upravnog odbora, a i razriješen je s mjesta predsjednika AK Siget”, rekao je za DNEVNIK.hr glasnogovornik suda. Žrtva će biti ispitana 17. listopada putem videolinka na sudu u Velikoj Gorici, dok će ostale svjedoke ispitati državni odvjetnik.

Škaro je u pritvoru od uhićenja početkom rujna. Prije mjesec dana određen mu je istražni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Radi se o dva kaznena djela: spolno uznemiravanje i silovanje.

Podsjetimo, Damir Škaro, bivši saborski zastupnik HDZ-a i bivši čelnik Autokluba Siget, uhićen je nakon što ga je zaposlenica tog autokluba prijavila za silovanje u kolovozu.

Zaposlenica AK Siget u potresnom je svjedočanstvu za Provjereno iznijela mučne detalje kazavši kako ju je Škaro silovao na radnom mjestu, a potom i prijetio nakon što je sve otkrila liječnici koja ga je prijavila policiji. Skupila je hrabrost i nakon dva dana prijavila Škaru. Bivši saborski zastupnik ubrzo je doznao što se događa, otišao u BiH te je nekoliko sati nakon što ga je prijavila žrtvi poslao poruku s pitanjem “Kako su ti djeca?”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime