Danas se u Europi, ali i u Hrvatskoj, očekuje vrhunac paklenog vala koji je nad europski kontinent stigao prije nekoliko dana

Na području od Španjolske do Poljske prognoziraju se temperature od 35 do 40 stupnjeva Celzijevih, što je od 11 do 17 stupnjeva više od uobičajenih.

Na nekim mjestima bit će i toplije, posebice u gradovima u kojima zbog asfalta i betona efekt “toplinskog otoka” dodatno povećava temperature.

U dijelovima Španjolske i Francuske očekuju se temperature i debelo preko 40 stupnjeva, no RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar za Index je rekla kako u Hrvatskoj ne očekuje rušenje većih rekorda.

“Zaredali su se topli lipnji. Teško da će se srušiti rekordi poput onog u Kninu, gdje je 2003. izmjereno 39,3 stupnjeva, ili u Splitu, kad je 2006. izmjereno 38,1 stupnjeva. Teško da će temperature ići do 40 Celzija”, rekla nam je Mazzocco Drvar o mogućim toplinskim rekordima.

Ipak, najavila je mogućnost rušenja jednog.

Gdje će u Hrvatskoj biti najviše temperature

“Zagreb. Toplinski rekord u glavnom gradu datira još iz 1950., kad je izmjereno 37,6 stupnjeva. Za Zagreb je za sutra izdan crveni alarm upozorenja na toplinske valove. Ne mogu reći sa sigurnošću, ali moguće je rušenje tog rekorda”, kazala je Mazzocco Drvar.

Pitali smo je u kojim će još gradovima temperature biti najviše.

“Rekla bih Karlovac, Pazin i Knin, najviše zbog njihovog geografskog položaja. To su gradovi unutar kotlina i s puno kamenja u kojima se vrućina lako zadrži”, rekla je Mazzocco Drvar u razgovoru za Index.

Crveni alarm za Zagreb

Temperature bi u Hrvatskoj ponegdje mogle ići i do 38 stupnjeva. Osim temperatura zraka, rastu i temperature mora.

Državni hidrometeorološki zavod za sutra je objavio upozorenje za toplinske valove na području Hrvatske.

Za područje Zagreba izdan je crveni alarm, odnosno vrlo velika opasnost od vrućina. U većini ostalih velikih gradova na snazi će biti narančasti alarm koji predstavlja veliku opasnost od toplinskih valova.

Mjere opreza

Dunja Mazzocco Drvar je u prognozi za RTL upozorila na opasnosti ovakvih vrućina.

“Vrućina traje već veći dio lipnja i neki možda i misle da su se na nju i naviknuli, no biometeorolozi upozoravaju da je upravo taj dugačak niz vrućih dana izuzetno iscrpljujuć, a još ih teže podnosimo kad se između nađu i tropske noći. Sve temperature koje vidite u prognozama odnose se, naravno, na uvjete u hladu, na suncu su one 5 do 8 stupnjeva više, a u automobilima i više od deset. Čuvajte se!”, poručila je.

DHMZ je objavio i posebno upozorenje s mjerama opreza za zaštitu od vrućina. Podsjećaju da je u Europi zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice. Treba pokušati rashladiti dom, kloniti se vrućina, rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine te pomoći drugima. Sve mjere opreza i savjete pogledajte ovdje.

Navečer i u noći u dijelovima Hrvatske jake oluje, moguća i tuča

Dunja Mazzocco Drvar u noći s četvrtka na petak najavljuje nevrijeme koje će donijeti osvježenje u sjeverozapadne krajeve.

“Na sjeverozapadu zemlje je moguće nevrijeme koje će sniziti temperature. U petak će biti puno ugodnije”, dodala je Mazzocco Drvar, no to se odnosi na kopnene krajeve, dok će se na moru zadržati vrlo vruće vrijeme i u petak.

Nevrijeme najavljuje i meteorologinja N1 televizije Tea Blažević, a stići bi trebalo, napominje, već večeras.

Navečer i u noći na petak moguće je izraženije nevrijeme. Parametri nestabilnosti vrlo su visoki za područje kopnene Hrvatske, šire riječko područje, Gorski kotar, gdje bi atmosfera mogla burno reagirati, prognozira meteorologinja.

To je, kako opisuje, kao da imamo užareni kuhinjski štednjak koji polijemo vodom.

“Reakcija je velika. U prirodi takve reakcije mogu rezultirati jakim prolomima oblaka koje bi sutra mogla pratiti i tuča”, prognozirala je meteorologinja u prognozi za N1.

Visoke temperature ubijaju. Što je uzrok ovog velikog toplinskog vala? 

Ovaj val vrućine podsjeća na onaj iz 2003. godine.

“Toplinski valovi su tihi ubojice. Europski toplinski val 2003. godine uzrokovao je oko 70.000 smrti. Prošlogodišnje vruće ljeto u Njemačkoj prouzročilo je najmanje 1000 smrti”, napisao je na Twitteru Stefan Rahmstorf, klimatski znanstvenik na Sveučilištu u Potsdamu.

Ovaj veliki predsezonski toplinski val dijelom uzrokuju dva snažna sustava visokog tlaka. Jedan je blizu Grenlanda, a drugi iznad sjeverne i središnje Europe. Kad se u sljedećim danima povežu, blokirat će sustav niskog tlaka južno od njih koji bi Europi donio hladniji zrak. Ta dva sustava u kombinaciji s hladnijim područjem niskog tlaka iznad mora usmjerit će “španjolski oblak” iznad kontinentalne Europe i Velike Britanije. Područje vrućeg zraka iz pustinja u Španjolskoj i Sahari raširit će se Francuskom, Velikom Britanijom i Njemačkom te će rezultirati temperaturnim rekordima i jakim olujama. U nekim područjima vrućina će biti pojačana inačica onoga što je već zabilježeno, ali u drugima će doći kao šok.

Lipanj je dosad bio topao u istočnoj i središnjoj Europi, dok je u zapadnim dijelovima kontinenta bilo i hladnije nego što je uobičajeno. Njemačka može očekivati jedno od pet najtoplijih razdoblja u lipnju u povijesti, no vrućine u zapadnijim dijelovima odskaču od dosadašnjih obrazaca. (INDEX)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime