Vrgoračko smeće na Mojanku neće, geslo je pod kojim se vodi prosvjed protiv odlaganja vrgoračkog smeća na sinjsko odlagalište otpada

– Odluka da svoje smeće vozimo u Sinj je izvan svake pameti s obzirom na to da mi moramo voziti otpad na sto kilometara udaljeno odlagalište koje je gotovo u istim stanjima i uvjetima kao naše vlastito odlagalište – rekao je Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca na temu otpada iz njegova grada koji je, nakon što se danas zatvara vrgoračko odlagalište ‘Ajdanovac‘, potrebno, po odluci Ministarstva zaštite okoliša, voziti u Sinj

Sinjani i Vrgorčani s pravom su bijesni. Jedni zbog toga jer se politikom sinjske Čistoće pokušava smanjiti količina otpada na odlagalištu Mojanka, a drugi što će, zbog ove apsurdne odluke, cijene odvoza otpada biti znatan udarac i na džepove građana Vrgorca. 

Dolasku prvog kamiona sa smećem prije dva dana se usprotivio saborski zastupnik Miro Bulj i najavljeni dolazak kamiona s otpadom blokirao na ulazu u sinjsko odlagalište sa skupinom prisutnih mještana, a jučer je, u aktualnom satu Hrvatskog sabora, vreću sa smećem donio na stolicu premijera Plenkovića te mu poručio da od Sinja neće napraviti kantu za smeće.
– Vlada bi u Sinju trebala otvarati radna mjesta i zadržati mladost, a ne ovdje u srcu Dalmatinske zagore gomilati otpad. Nećemo im dopustiti da budemo kanta za smeće. Ako ministar Ćorić, koji za mene nije ministar zaštite već “ugroze okoliša”, želi riješiti vrgorački problem na ovakav način onda je to smeće trebao uputiti na odlagalište u 20-ak kilometara udaljene Ploče, a ne u 100 kilometara udaljeni Sinj. To mu neće proći – kazao je, među ostalim, Bulj.

Odluci su se usprotivili i mještani tamošnjih naselja u blizini – Turjaka i Brnaza, a jedinstven stav donijelo je i sinjsko Gradsko vijeće na sinoć održanoj izvanrednoj i tematskoj sjednici. Naime, sinjski vijećnici kreirali su pet zaključaka kojima traže ukidanje odluke o odlaganju vrgoračkog smeća u Sinj od strane Državnog inspektorata te zaštitu zdravlja mještana Turjaka i Brnaza.
Vijećnici su od sinjske gradonačelnice zatražili žurnu sanaciju odlagališta ‘Mojanka‘ te prenamjenu proračunskih sredstava za izgradnju kompostane i sortirnice.

Vrgorčani su, po riječima Direktora tvrtke ‘Gradska čistoća i usluge’ iz Vrgoraca Tonija Grljušića, stali pred zid jer su dva kamiona koja služe za odvoz otpada puna. Grljušić je zatražio od županijske policije da asistiraju prilikom ulaska kamiona na sinjsko odlagalište što su, iz lokalne Policijske uprave, odbili. 

– Nama ne preostaje ništa drugo nego postupati prema odluci Ministarstva jer nam u protivnom slijede ogromne kazne – rekla je Ivana Živaljić, direktorica Čistoće Cetinske krajine koja je kao jedna od glavnih aktera ove priče imala ogromno medijsko zanimanje oko ovog problema koji je samo na najčitanija mjesta novinskih prostora postavio slučaj smeća iz Vrgorca u Sinju.

Još jedan pokazatelj kako hrvatskim problemima sa smećem nema kraja. Sinjani su u cijeloj situaciji jasni: “Vrgoračko smeće na Mojanku neće!”. (Dalmacija News)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime