Skandalozno rasipanje novaca građana na propali projekt Sunset Sports Media Festivala u lipnju prošle godine kojeg su Branko Dukić kao predsjednik Turističke zajednice grada Zadra i gradonačelnik te Mario Paleka kao direktor Turističke zajednice grada Zadra sponzorirali sa gotovo 1,2 milijuna kuna bio je povod kratkom razgovoru sa predsjednikom zadarskog SDP-a Danielom Radetom

Podržavate li rad Turističke zajednice grada Zadra u pogledu financiranja različitih manifestacija, konkretno Sunset Sports Media Festivala koji je u većini financiran javnim novcem, a  organizirala ga je privatna agencija?

Podržavati rad Turističke zajednice Grada Zadra podrazumijeva podržavati i HDZ-ov model upravljanja institucijama. Ako podržavate model kojeg je osmislila stranka s pravomoćnom presudom za udruženi kriminal onda to znači da podržavate i onog kolekcionara jaketa na mjestu direktora.

Mario Paleka, rastrošni direktor Turističke zajednice grada Zadra

Javni novac u njihovim rukama je bačen ili otuđen novac, a institucija na čelu s nestručnim kadrom njihova privatna prćija. Kada festival ili neku drugu manifestaciju organizira TZ Grada Zadra, to podrazumijeva i fijasko lišen bilo kakvog javnog interesa. Na samu spomen TZ-a ili njenog direktora, jedino na što me misli navode je pečeni janjac s ražnja na Zadarskoj rivi i onaj nezaboravan koncert Rite Ore na Višnjiku. Jedina razlika između koncerta Rite Ore i Sunset Sport Media Festivala je bolja posjećenost ovog drugog festivala prema dostupnim slikama iz Arsenala, hahahaha…

Mislite li da je Sunset Sports Media Festival doprinio u bitnom promociji Zadra kao poželjne turističke destinacije?

Sreća u nesreći je da svaki ovakav događaj organiziran od strane TZ-a Zadar povlači za sobom niz medijskih članaka i rasprave o netransparentnosti, nemaru i nesposobnosti. Da nije tog, ne bih niti znao da je ovaj festival održan. Toliko o bitnosti i promotivnom potencijalu ovog festivala, ali i njihovim kapacitetima za organizaciju bilo kakvog događaja.

Obzirom da je Branko Dukić kao gradonačelnik i predsjednik TZ grada Zadra dodijelio gotovo 1,2 milijuna kuna agenciji Pepermint d.o.o. za navedeni događaj, smatrate li da je tako izigrana zakonska odredba prema kojoj  može samostalno odlučivati o iznosima bez znanja i suglasnosti Gradskog vijeća do iznosa od milijun kuna?

Gradonačelnik Branko Dukić može samostalno donositi Odluke kada iznos iz gradskog Proračuna ne prelazi milijun kuna. Za sve one Odluke koje prelaze taj iznos potvrdu mora dobiti glasovanjem većine u Gradskom vijeću. Nisam upoznat s podatkom da je 1,2 mil. kuna isplaćeno iz Proračuna, niti smo o takvoj odluci ikad glasali.

Upravo smo zbog ovakvih situacija inzistirali na aplikaciji o transparentnom Proračunu kako bi imali mogućnost uvida u sve račune i isplate iz gradskog proračuna. Drugih metoda nema. Ono što je ključno u ovom trenutku je da Grad nije ispoštovao želju većine i zaključak GV o transparentnosti, a instalirana aplikacija na stranicama Grada Zadra je toliko netransparentna da iz nje ne možete izvući niti jedan podatak.

Podržavate li rad Maria Paleke, direktora Turističke zajednice posebice kada je u pitanju raspolaganje proračunskim sredstvima TZ-a, odnosno financiranju privatnih tvrtki poput Pepermint d.o.o., Falkensteiner Hotelmanagement d.o.o. i sl.? Konačno, hoćete li kao gradski vijećnik, a u interesu građana Zadra kao i svih onih poduzetnika i obrtnika koji uplaćuju obveznu članarinu za rad TZ-a reagirati, eventualno tražiti preispitivanje rada Maria Paleke i trošenja javnog novca u vlasništvu svih poreznih obveznika grada Zadra?

Bavim i bavit ću se s HDZ-om i njihovim nesposobnim kadrovima, sve dok imam odgovornost i obvezu kao član Gradskog vijeća i predsjednik SDP-a Zadar. Ovo je moj drugi mandat na čelu Gradske organizacije i sve dok imam podršku građana, članova i stranke bit ću u službi prokazivanja i dekonstruiranja svega onog lošeg što dolazi s HDZ-om i njihovim modelom upravljanja.

Bez obzira na to što je Mario Paleka trenutno najbolja reklama za sve političke opcije koji nisu HDZ, „teška srca“ ipak moram stati u obranu javnog interesa i reći kako – NE PODRŽAVAM rad Maria Paleke.

Šteta koji čini je nemjerljiva, ali jedina šansa da dođe do ozbiljnijih promjena u našem gradu je da, on i svi slični njemu, ostanu na svojim funkcijama do prvih idućih izbora. Ljudi moraju konačno shvatiti da ozbiljne promjene dolaze isključivo s njihovim izlaskom na biračka mjesta.

Jedan od onih, koji vas može natjerati da na te izbore ipak izađete je upravo Mario Paleka. Ono što ja mogu obećati je da nakon tih izbora nitko od njih neće ostati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime