Predsjednik Hrvatske glazbene mladeži maestro Tonči Bilić uručio je uglednu nagradu „Ivo Vuljević“ mladoj sopranistici Dariji Auguštan koja se ove godine izdvojila u iznimno jakoj konkurenciji

Hrvatska glazbena mladež dodjeljuje već 35 godina zaredom visoko vrijednu nagradu „Ivo Vuljević“ mladim umjetnicima. Nagradom koja nosi ime hrvatskog glazbenog velikana želi se istaknuti najvrjednije umjetničke osobnosti među mladim glazbenicima vodeći računa o cjelokupnom liku mlade osobe i perspektivi koju takav mladi umjetnik već naznačuje.

Upravo su članovi Ocjenjivačkog suda u sastavu maestro Tonči Bilić, predsjednik žirija, mr. sc. Naima Balić, akademik Frano Parać i red. prof. art. Berislav Šipuš u svom su obrazloženju zaključili kako sopranisticu Dariju Auguštan očekuje izvanredna umjetnička budućnost bude li i ubuduće njegovala suptilni spoj tehničkog umijeća i pouzdanosti i bogatstvo sadržaja svojih interpretacija.

„Nagrada Ivo Vuljević ogroman mi je poticaj u karijeri kako u segmentu priznanja dosadašnjih postignuća, tako i u vrijednosti same nagrade koja sadrži i konkretnu podršku koja se očituje kroz organizaciju koncertnih nastupa, financijsku i promotivnu potporu te podršku u razvoju karijere.“ – istaknula je mlada sopranistica Darija Auguštan.

Svečanu dodjelu nagrade u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu pratio je i gala koncert na kojem je nastupio pijanist Lovre Marušić, prošlogodišnji dobitnik, sa Zagrebačkim solistima.

Hrvatska glazbena mladež danas je nazočna u svim projektima za mladež u Vijeću Europe, povezana je sa svim relevantnim institucijama u Hrvatskoj koje su posvećena umjetnosti i mladima. Članica je Jeunesses Musicales International (JMI), međunarodne federacije glazbene mladeži koja danas okuplja šezdesetak zemalja članica sa svih kontinenata. Značenje organizacije tako je veliko da ju UNESCO prepoznaje kao najveću nevladinu organizaciju u svijetu, zaduženu za upućivanje mladih u čarobni svijet glazbe.

Hrvatska glazbena mladež počiva na uvjerenju da samo najbolje u umjetnosti treba davati mladima jer umjetnosti ima presudnu ulogu u razvitku pojedinca kao dijela društva. Svaki projekt Hrvatske glazbene mladeži ima osmišljenu i korisnu zadaću podjednako u pomoći koja se pruža mladim umjetnicima na početku karijere, kao i u odgoju mlade publike i njezinu obrazovanju i pripremanju za budućnost u kojoj će svijest o važnosti glazbe i umjetnosti u cjelini kao dijela nacionalne kulture biti nezaobilazni dio svakodnevice.

Pokrovitelji ovogodišnje 35. nagrade „Ivo Vuljević“ su Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatski dom Split, Tis Grupa, Restoran Gallo, Vinarija Krauthaker i Press Clipping. hgm.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime