Policijskoj postaji Vrgorac stižu pritužbe protiv policijca Davora Andabaka, ali nitko ne reagira. On tako i dalje sije strah i teror Vrgorcem i okolicom.

Pritužbe su dobro poznate svima u Vrgorcu, ali se u PP Vrgorac i Policijskoj upravi u Splitu i dalje prave kao da slučaj Andabak ne postoji, objavio je portal dnevno.hr. Već godinama na adrese odgovornih u Policijskoj postaji Vrgorac stižu pritužbe protiv policijskog službenika Davora Andabaka. Pritužbe stižu godinama, ali nitko ne reagira dok policajac i dalje sije strah i teror Vrgorcem i okolicom. Navest ćemo samo nekoliko pritužbi na račun policajca koje sunam iznijeli oštećeni građani. Pritužbe su dobro poznate gotovo svima u Vrgorcu, ali se u PP Vrgorac i nadležnoj Policijskoj Upravi u Splitu i dalje prave kao da je sve uredno i kao da slučaj Andabak ne postoji. Sve je počelo kada se policijski službenik Andabak navukao na kocku, odnosno kladionicu. Vrgorčanima je dobro poznat lokal u kojem taj policijski službenik provodi dane ispijajući pivo za “kladomatom”, a kada ga sreća ne posluži na kladionici, prebacuje se na utrke pasa. No, upućeni tvrde kako ni tamo nema sreće, te da je upao u velike dugove zbog patološke ovisnosti o kocki. Isprva je dugove pokušavao “sanirati” žicajući 100-200 kuna od poznanika ili slučajnih prolaznika. Kako je on ipak policajac u malenom gradiću u kojem svatko svakoga poznaje, a uz to je na glasu kao brutalan policajac, ljudi su mu iz straha davali novac, koji, naravno, nikada nije vraćao. Kada je vidio kako mu prolaze “pozajmice” od 100-200 kuna odlučio je prijeći na malo veće svote. Pritom je odlučio iskoristiti činjenicu da je zaposlen u Graničnoj policiji RH.

Ljubav na Visu

Jedan od oštećenih građana priča nam kako je pozajmio Andabaku čak 11.000 tisuća kuna. Taj vlasnik automehaničarske radnje odlučio je nakon određenog vremena, tražiti svoj novac natrag. Nakon niza poruka na koje se Andabak nije javljao, dobio je njegovu SMS poruku kako mu novac neće vratiti, “jer je za taj novac puštao njegove prijatelje preko granice”. Oštećeni građanin je sa sadržajem poruke upoznao i Andabakove zapovjednike u Vrgorcu, ali do danas nikakva istraga nije poduzeta. Drugu priču nam je ispričao poduzetnik iz Hercegovine. On se bavi izradom PVC prozora i trebao je prevesti nekoliko njih iz Hercegovine u RH. Slučajno je, dok ih je išao u Carinu prijaviti, naletio je na Andabaka koji mu je savjetovao kako ne treba ići na Carinu već je dovoljno da njega malo “počasti” i on će riješiti sve. No, nakon što je uzeo novac, koji je potom prokockao, na mobitel se nije javljao, a nesretni je poduzetnik pored takse Carini, koju je ipak morao platiti, platio i onu “Andabakovu taksu”. U trećem slučaju je jedom Vrgorčaninu uzeo 4000 kuna pod izlikom kako mu treba za sinovu ekskurziju, ali novac nije vratio. Kada je vidio da mu “prolaze” i veće cifre, ohrabrio se te sada bez ustezanja, nakon nekoliko piva, ljude s kojima nikada nije popio niti kavu, zna hrabro upitati i za 2000-3000 kuna. Kada mu netko odbije dati novac, lakonski dobacuje – dat ćeš meni ili državi. Da prijetnje nisu samo prazna priča svjedoče nam građani koji su mu odbili dati novac da bi im poslije, kao granični policajac, napisao drakonske kazne. No, nizu pritužbi treba dodati i onu za lažno predstavljanje. Kako nam svjedoče njegovi kolege, dok je bio na ispomoći na Visu smjestio se kod jedne otočanke. Kako je oženjen, te ima obitelj u Vrgorcu, nesretnici se predstavio kao Željko iz Vrgorca te je tvrdio kako je – samac. Veza je trajala dok je bio na Visu, ali onda je morao kući u Vrgorac. No, za njim je uskoro došla i njegova odabranica s Visa, a pravi šok za službenike u Policijskoj postaji Vrgorac nastao je kada se počela na porti raspitivati za Željka koji je bio na ispomoći na Visu. Kako se radi o zaista problematičnoj osobi koja, kako bi rekli u Vrgorcu, “nikako nije dobra u glavi”, svjedoči i činjenica kako je za vrijeme rata ničim izazvan samoinicijativno palio srpske kuće po Hercegovini. Iz tužiteljstva susjedne države nam poručuju kako razmatraju podizanje prijave zbog elemenata kaznenog dijela iz vremena rata, a jedan dio njegovih ratnih kolega spreman je to reći i na Sudu. Andabakovi kolege koje se gnušaju postupaka sada već profesionalnog reketara pitaju, kako je moguće da je on primljen u policijsku službu? Kako kažu, prema liječničkoj dokumentaciji Andabak je bio 60 postotni invalid te prema visini invaliditeta nije smio biti raspoređen u Graničnu policiju. Andabak je invaliditet sakrio prije ulaska u policiju, a onda ga izvukao kako ne bi imao odbijanja na plaću.
Upućeni u događanja u PP Vrgorac tvrde kako Andabak omogućuje švercerima siguran prelazak granice, što znači da taj profesionalni reketar drži mnoge u šaci. Tako policajac-kockar uzima 1000 kuna za prebacivanje kombija boca. Svi u vrgoračkom kraju bruje o tome, podnose prijave, ali Andabak i dalje jaše jer je dobro umrežen s dijelom nadređenih. Ministre Ranko Ostojiću, ravnatelju Vlado Dominiću, što vam policajac kockar, koji se pretvorio u profesionalnog reketara i kriminalaca radi još u policiji? (dnevno.hr, 10.lipnja 2015.)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime