Na posljednjoj sjednici skupštine Zadarske županije kroz vijećničko pitanja, a i kasnije kroz raspravu na točci „Prijedlog zaključka o primanju na znanje Izvješća o radu i financijskom poslovanju Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije za 2022. godinu“, postavio sam niz pitanja u vezi sa stanjem voznog parka Saniteta, piše na početku priopćenja Davor Čerkuč, potpredsjednik Skupštine Zadarske županije

Njegovo priopćenje objavljujemo u nastavku.

Na mnoga pitanja župan Longin te zamjenik ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Mario Mijić uvjeravali su nas da je stanje više nego dobro i da Zavod nema nikakvih problema po pitanju voznog parka. Podsjetio bi na njegovu izjavu medijima od 2.7.2023. na portalu 057 pod naslovom  „Inspekcija u Hitnoj nije našla nepravilnosti kod saniteta“ isti je izjavio: “ Vozila su u redu, a oprema prema propisanim standardima, kazao je Zrilić. . „

Davor Čerkuč

Jučer smo bili svjedoci da je vozač tog istog Saniteta zbog kvara sanitetskog vozila i nemogućnosti dolaska zamjenskog, svojim osobnim vozilom prevezao bolesnika koji je upućen na dijalizu jer su u tom trenutku imali svega 2 ispravna vozila.

Na osnovu jučerašnjeg događaja daje se zaključiti da su i župan Longin i zamjenik ravnateljice Mijić u svojim izjavama o stanju sanitetskih vozila iznosili neistine.

 I dok su mediji prenijeli taj ljudski i herojski čin vozača nitko se nije upitao kakvo je stanje u Zavodu za hitnu medicinu, sanitetski prijevoz te s čime se svakodnevno suočavaju djelatnici Zavoda i korisnici njihovih usluga, odnosno građani Zadarske županije.

Smatram potrebitim da javno ponovim nekoliko bitnih pitanja koje sam uputio Županu tako i Ravnateljici, a za koje još nisam dobio odgovor:

Kakvo je stanje voznog parka Zavoda? Zbog čega vozila koja se vrate sa servisa nemaju klima uređaj, a trenutno smo u periodu toplinskog udara? Kako je moguće da vozila Saniteta imaju gume koje su iz 2017 godine? Pitanje radne odjeće djelatnika?  Pitanje turističkih timova te kako je moguće da naše najjače turističke destinacije kao što je recimo Vir ima  samo tim T2 što  znači  tim bez liječnika?

Iako se župan Longin jako voli hvaliti dolaskom hitne pomorske medicinske službe brzim brodom postavio bih mu pitanje. Kako je riješena pripravnost tog broda, tj. da li je brod operativan? Kako brod nije stalno u Gaženici postavlja se realno pitanje mogu li pacijenti biti sigurni da će biti dovezeni do Zadra u roku ispod tri (3) sata posebno imajući na umu da se neće svaki put koristiti taj brod već zamjenski, koji nema svu potrebnu opremu kao što je recimo kisik?

Ovo je samo dio pitanja za koje tražim odgovor. Tražim od župana Longina da poduzme hitne mjere, te zatraži smjenu ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu, njezinog zamjenika. Također, potrebno je pod hitno smijeniti i članove UV  zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije jer su svojim ne činjenjem dopustili da HSP kao koalicijski partner devastira zavod i dovede u opasnost cjelokupni sustav.

Davor Čerkuč

 Potpredsjednik Županijske skupštine Zadarske županije

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime