Postoji nekoliko iznimno poznatih serijskih ubojstava koja nikada nisu sasvim riješena.

1. Abecedni ubojica

Početkom 1970-tih godina u saveznoj američkoj državi New York ubijene su tri djevojčice. Žrtvama je zajedničko bilo to da im ime i prezime počinju istim slovom. Glavni osumnjičeni za ova ubojstva je 2007. posthumno proglašen nevinim. Njegova je nedužnost dokazana zahvaljujući DNK testu. 2011. godine, ubojica iz Kalifornije, poznat kao ‘davitelj s brda’ imao je mnogo sličnosti sa ‘abecednim ubojicom’, ali nikada nije uhvaćen, piše Blic.

2. John s Biblijom

John s Biblijom je serijski ubojica odgovoran za ubojstvo tri mlade žene koje je krajem 1960-ih upoznao u plesnoj dvorani u Škotskoj. Sestra jedne od žrtava opisala ga je kao vitkog, visokog, mladog čovjeka svijetle crvene kose i lijepih manira. Izrađen je njegov foto-robot, ali on nikad nije uhvaćen.

3. Sakupljač kostiju

Prilikom šetnje psa, jedan je muškarac u veljači 2009. u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko, otkrio ljudske ostatke. Pokazalo se da je u pitanju jedan od najvećih neriješenih zločina u povijesti SAD-a. Nepoznati ubojica, kasnije nazvan ‘Skupljač kostiju’, tu je zakopao tijela 11 žrtava. Sve ubijene žene bile su prostitutke, a istraga nije donijela ništa konkretno.

4. Bostonski davitelj

Ranih 1960-ih u Bostonu, ubojica (ili ubojice) je života lišio 13 žena. Svi zločini su pripisani Albertu de Salvi, koji je priznao, ali istraga pokazuje da ova ubojstva (poznata i kao ‘ubojstva svilenom čarapom’) nisu bila djelo jednog čovjeka.

5. Ubojica od 9. veljače

Trudnicu i njezino nerođeno dijete ubio je 2006. godine, a još jednu ženu 2008. Jedini opis ubojice kojim policija raspolaže jeste da je u pitanju hispano-amerikanac u ranim 20-godinama. Još uvijek je na slobodi.

6. Autocesta suza

Niz je neriješenih ubojstava mladih žena i djevojaka duž 750 km duge dionice autoceste broj 16 u Britanskoj Kolumbiji, u Kanadi. Službeni broj žrtava je 18, ali aboridžinski poglavice procjenjuju da bi ih moglo biti čak 43. Na dionici je postavljen znak upozorenja: ‘Oprez! Djevojke, ne stopirajte na Autocesti suza, ubojica na slobodi!’

7. Ubojica na mjesečini

Tijekom ljeta 1946. u američkoj saveznoj državi Teksas, niz ubojstava počinio je neidentificirani serijski ubojica poznat kao Fantomski ubojica, ili Fantomski koljač. Tijekom 10 tjedana, napao je osam i ubio pet osoba. Napadao bi kasno noću, ali nikad za vrijeme punog mjeseca. Slučaj je poslužio kao inspiracija za film ‘Grad koji se bojao zalaska sunca’.

8. Crtač

Serijski ubojica poznat kao Crtač, ili Crni crtač, terorizirao je gay zajednicu San Franciska tijekom 1970-tih godina. Odgovoran je za 14 ubojstava i tri napada na gay muškarce u San Francisku, od siječnja 1974. do rujna 1975. Imena osumnjičenih nikada nisu objavljena.

9. Monstrum iz Firence

U talijanskom gradu Firenci nepoznati počinitelj je od 1968. do 1985. ubio 16 osoba. Sva ubojstva počinjena su istim pištoljem i po istim modelu, a skoro sve žrtve bile su parovi. Povremeno je sakatio genitalije muških žrtava. Istraga je dovela do Antonija Vinccija, rođaka druge dvojice osumnjičenih. Vjeruje se da je on krivac, ali još uvijek je na slobodi.

10. Manijak duginih boja

Između 2007. i 2008. u Brazilu, ubijeno je 13 gay muškaraca. Ubojica koji nikada nije uhvaćen dobio je nadimak ‘Manijak duginih boja’. (dnevnik.hr)