Što bi se dogodilo da divlja svinja, odnedavno majka pet-šest praščića, koja danima hrani svoju mladunčad po vrtovima kuća tek 20 metara od plaže i simbola jadranskog turizma – “kamena Brela”, poželi imitirati kupače i dati sat plivanja mladuncima na čuvenoj breljanskoj plaži (poznato je da svinje kao od šale preplivavaju naše kanale do otoka), upitali smo Ministarstvo poljoprivrede i lovnog gospodarstva. Na žalost, odgovor nije stigao do zaključenja lista. Jer, nijednoj instituciji zakon ne dopušta zaštitu ljudi i njihove imovine pred divljom svinjom i njezinim potomstvom.

Kao da je kod kuće

– Ne znam što bi se preksinoć dogodilo da je netko od mojih 14 unučića izišao u predvečerje ispred kuće. Srećom, moj je zet otišao prostrijeti ručnike nakon plaže i zatekao pokraj kuće svinju s četiri-pet mladih. Potjerali smo je. Ali ona se svake večeri vraća, iskopala je sve rajčice i ostalo povrće i dobro prekopala vrt. Od straha djecu ne puštamo na terasu, jer se ona fino šeće i komoda – jada se Breljanin dr. Darko Šošić, te pokazuje mjesta gdje se divlja svinja oko njegove kuće osjeća i gosti kao da je kod kuće. Samo dvadesetak metara od plaže i čuvenog breljanskog kamena! Dr. Darko Šošić obavijestio je općinsku vlast i lovce. Kći Hrvoslava prolazila je prije toga oko 19 sati šetnicom uz obalu i prestrašila se životinje kada je izvirila iz šume. Uspjela ju je snimiti mobitelom i pobjeći. – Da, već nekoliko dana spominje se divlja svinja, ali mi nismo nadležni. Komunalni redar je učinio snimke iskopanih vrtova. Obavijestili smo lovce i Županiju. Zakon, međutim, ne dopušta da se ukloni – rekao je načelnik Stipe Ursić. Općinskoj vlasti, međutim, svinja se ne čini opasnom ni za turiste ni za domaće stanovništvo. Zna da pravi štetu po vrtovima. Dr. Šošić je spomenuo svoga brata Peru, susjeda Šimuna, a ima ih još koji su ostali bez usjeva.

Zlo na vrijeme spriječiti

– Svi sliježu ramenima i kažu da su bespomoćni. A ja pitam je li važnije dijete ili svinja. Zna se da su životinje razdražljive, a time i opasne, kada imaju mlade. Ograničava se kretanje mojim najmlađim ukućanima po vlastitoj terasi. Te stvari treba dići na najvišu razinu, da Lovački savez donese uredbe po kojima će se spriječiti zlo, a ne da se svi pitamo zašto se neke loše stvari dogode i onda reagiramo – govori dr. Šošić. Ivo Sokol iz Lovačke udruge “Brela” kaže kako je zakon zabranio lov i pucanje 300 metara od kuća. Divlju svinju ne smiju ni progoniti, jer u slučaju da istrči na cestu i da se dogodi prometna nesreća, odgovornosti bi pala na lovce. Ipak smatra da divlja svinja nije opasna. Turiste, kojih su Brela puna sada u srcu ljeta, nitko ne spominje. Pitanje je tko je vidio i kako je reagirao, boje li se i oni za svoju djecu.  (Slobodna Dalmacija)