Dvije grupe gostiju koje su ugodno večerale u uglednom dubrovačkom restoranu “Orsanu” naručile su dva taksija za relaciju od Orsana do Pila.

Taksi je stigao u rekordnom roku i gosti su prevezeni do Pila. Račun je u prvom vozilu iznosio je 130 kuna, a u drugom 150 kuna. Gotovo dvostruko više od uobičajene cijene. Kako je bila riječ o profesorima na službenom putu, zatražili su račun, na što im je jedan od vozača naškrabao na nekakvom papiru upola manji iznos od naplaćenog. Za to vrijeme, dramatično je bilo i pred “Orsanom”. Nakon što su gosti otišli, pred restoranom su se pojavila još dva taksija, vozači su pitali gdje su gosti, na što je osoblje “Orsana” reklo da su taksiji odavno pokupili goste. Što se dogodilo? U narudžbu vožnje preko radiocentra taksi-službe uskočili su “divlji” taksisti koji prisluškuju radiovezu prema taksi-centru i kreću u lov na goste prije registriranih, legalnih taksista. Dva vozila očito su čekala u zasjedi nedaleko od “Orsana” očekujući da će navečer biti poziva za prijevoz. Na prvi poziv uskočili su i preoteli goste.

Prava pljačka

Budući da ne rade po zakonu, naplatili su gotovo dvostruko više. Kako sami taksisti kažu, relacija od “Orsana” do Pila vrijedi 70-80 kuna, a sve drugo je čisti lopovluk. Jedan dubrovački taksist, koji je želio ostati anoniman, izjavio je kako su on i njegovi kolege upoznati s ovim nelegalnim načinom rada te da je najčešće riječ o bivšim članovima radiocentra koji imaju uređaje i koji poznaju frekvenciju te to zloupotrebljavaju na štetu kolega koji prevoze na legalan način. Tu drsku praksu prokomentirao je i predsjednik Udruženja autotaksi-prijevoznika u Dubrovniku Ivica Smoljko: – Pisali smo inspektoratu, javljali smo na sve moguće strane da nam se to događa, ali nitko nije ni mrdnuo dok nisu sami korisnici usluga reagirali. Takvih taksista koji nemaju koncesiju u Dubrovniku ima minimalno sto, a broj onih koji prisluškuju naše veze nam je nepoznat. “Divlji” taksisti stoje ispred taksi-stajališta sa strane i ako vide gosta da dolazi, ne oklijevaju. Predsjednik Udruženja auto-taksi prijevoznika, osim toga, vrlo je nezadovoljan radom institucija koje bi se trebale baviti rješavanjem ovog problema: – Želimo da nam oni preko medija daju odgovor na pitanje koliko je inspektorat prijava napravio jer kad su već gosti primijetili što rade ti nelegalni taksisti i kada se oni žale, onda nije potrebno ništa dalje govoriti. A vidite koje su kod njih cijene, to je prava pljačka!

Najbolji na svijetu

Mi smo proglašeni kao najbolji taksisti na svijetu, a zamislite što će sada ovdje biti s ovim “divljim” taksistima, jer gosti nisu upoznati s tim tko je tko. Oni ne znaju tko je “divlji”, a tko pravi, to će tek otkriti kad dođe do plaćanja. Od nas se traži da budemo točni, da budemo pošteni, ali nikada nismo dobili povratnu informaciju o tome jesu li inspektori išta učinili i je li itko od tih “divljih” taksista uklonjen i koliko su nadzora napravili – dodao je u nastavku Smoljko. Na upit o nedavno najavljenoj odluci da se Dubrovčani uz “Libertasov” pokaz jeftinije voze, Smoljko je odgovorio: – To još ništa nije dogovoreno, ne znam kada će to biti, ali za sada nema ništa od toga! Treba napomenuti da je Dubrovnik iznimno atraktivan za taksiranje zbog putnika koji dolaze s kruzera, pa stoga i ne čudi činjenica da se mnogi priključuju ovoj djelatnosti, pa čak i “iz sjene”, i to nelegalne. (Slobodna Dalmacija)