Sinoć je, u prostoru Kaptol centra u Zagrebu, dodijeljena Pragmina 10. Godišnja nagrada za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja Moreni Poljančić s Radija Gorski kotar i Mariji Pavić iz časopisa i portala „Global“

Osobitost Nagrade je što su prijavljene novinarske radove ocjenjivali učenici, nastavnici, stručni suradnici i roditelji, a svaka ustanova je birala svoju metodu rada prema Pragminim Smjernicama. Tema ovogodišnje Nagrade „Misli na sebe – čitaj“ obuhvaćala je dva područja novinarskog izvještavanja – promociju čitanja u svrhu razvoja socijalnih i emocionalnih vještina djece i mladih te promociju kvalitetnog, strukturiranog i nestrukturiranog, slobodnog vremena djece i mladih.

U pretprogramu dodjele održana je tematska rasprava o etici u izvještavanju i socijalno-emocionalnim vještinama potrebnim za rad s medijima, sa studentima Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, Studija socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu i Zdravstvenog veleučilišta.

Voditelj projekta „Medijsko obrazovanje je važno.MOV“* Dražen Hoffmann ističe kako je Pragma dodjelom Nagrade stvorila brand u području povezivanja socio-emocionalne i medijske pismenosti. Predsjednik Pragme Nedjeljko Marković istaknuo je kako je u ocjenjivanju novinarskih radova sudjelovalo više od 800 djece i mladih iz cijele Hrvatske, 150 stručnjaka – nastavnika, stručnih suradnika, odgajatelja te 30 roditelja. „Želja nam je u sljedećem razdoblju dati veći naglasak roditeljima jer bez njihova značajnijeg angažmana ne možemo očekivati veće promjene u području medijskog opismenjavanja djece“, istaknuo je Marković. Na kraju dodjele, dobitnice Nagrade su „simulirale“ emisiju uživo sa svojim gošća iz priloga – književnicom Snježanom Babić-Višnjić i odgojiteljicom Bojanom Rogić Pintar. Dodjelu Nagrade su podržali brojni stručnjaci iz medija, znanosti, odgoja i obrazovanja, pravosuđa, socijalne skrbi, organizacija civilnog društva i strukovnih komora, kao i predstavnici Grada Zagreba, gđa Zrinka Lochert, voditeljica Odjela za osnovno školstvo iz Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, te Ministarstva znanosti i obrazovanja, načelnik Sektora za rani, predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje gosp. Igor Rukljač.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime