Na prigodnoj svečanosti u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj uručena je nagrada Europski građanin za 2021. godinu društvu za neuroznanost „NeuroSplit“

„NeuroSplit“ je osnovan 2015. godine na Medicinskom fakultetu u Splitu, a priznanje dobiva za iznimna postignuća projekta With One Dream United koji obuhvaća niz događaja, radionica, humanitarnih akcija i predavanja. Nagradu su predstavnicima „NeuroSplita“ uručili zastupnici u Europskom parlamentu Tomislav Sokol i Sunčana Glavak.

Govoreći u ime dobitnika, Miro Vuković istaknuo je da projekt With One Dream United ostvario neočekivane rezultate te kao primjere naveo konferenciju Nobelovi dani (Nobel Days) i međunarodni kongres Praktična znanja za studente. Na konferenciji su četvorica Nobelovaca predstavili svoja znanstvena otkrića i životni put studentima i srednjoškolcima iz cijele Hrvatske, a kongres je kroz radionice studentima iz biomedicionskog područja ponudio praktična znanja za buduću profesionalnu karijeru. Vuković je zahvalio svim partnerima udruge te studentima koji su kako je rekao „uzrok, razlog i način“ na koji je projekt With One Dream United ugledao svjetlo dana. „Mladi smo profesionalci, a ono što dijelimo je zajednička želja za danjim radom u korist naše zajednice. Imamo mnogo ideja i planova koji će, nadamo se, dobiti široku podršku“, poručio je Vuković.

Zastupnik Tomislav Sokol je istaknuo zadovoljstvo što je priznanje otišlo u ruke mladih koji su temelj budućnosti Hrvatske i Europske unije te što su dobitnici iz područja znanosti, posebno medicine. „Trenutno smo u vremenu pandemije i zdravstvene krize bez presedana. Ovime šaljemo poruku da treba ulagati u znanost i struku“, kazao je Sokol. Dodao je da se u radu u Europskom parlamentu posebno posvetio upravo pitanju zdravstva. „Želimo da kvaliteta i standardi zdravstvene zaštite budu jednaki u svim državama članicama EU-a. Ovakvi projekti koji jačaju znanost i studentima daju dodatne mogućnosti itekako mogu dugoročno pomoći našem zdravstvenom sustavu da podigne razinu i bude konkurentniji na razini EU-a“, zaključio je zastupnik.

Zastupnica Sunčana Glavak istaknula je da i ovo priznanje pokazuje da Hrvatska ima mlade stručnjake koji svojim znanjem i aktivnostima mogu konkurirati svim europskim kolegama. Izrazila je nadu da će upravo mladi znati konzumirati sve ono dobro što je Hrvatskoj donijelo članstvo u Europskoj uniji. „Privlačno je obrazovati se vani i nadograditi iskustva stečena u Hrvatskoj, ali ih onda primijeniti u svojoj domovini“, kazala je Glavak. Podsjetila je na golema sredstva koja su kroz europski proračun dostupna svim državama članicama pa tako i Hrvatskoj. „Kroz nacionalni plan oporavka i otpornosti sada ima puno više novca za znanost i inovacije i vi ste sigurno svjesni na koji način se on može koristiti“, rekla je Glavak te zaključila kako su članovi društva „NeuroSplit“ ponos ne samo svom gradu i fakultetu nego i Hrvatskoj.

U ime Hrvatskog sabora dobitnicima je čestitao predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković  koji je istaknuo kako i „NeuroSplit“ i svi dosadašnji laureati nagrade Europski građanin pozicioniraju Hrvatsku na karti Europe. Podsjetio je da je u Europskoj uniji u tijeku proces Konferencije o budućnosti Europe te je ohrabrio sve građane, a posebno mlade, da se uključe i daju svoju viziju o Europi. „To je jedinstveni projekt bez presedana koji provode Europski parlament, Komisija i Vijeće EU-a u kojem pitamo vas, građane, što želite od svoje Unije i na koji način želite da se ona razvija“, rekao je Hajduković.

Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić istaknula je da se nagrada Europski građanin dodjeljuje udruženjima, organizacijama i pojedincima za postignuća i aktivnosti kojima se promiču razumijevanje te jača europski duh solidarnosti i zajedništva. Europski parlament dodjeljuje priznanje odabirom nacionalnih laureata u svakoj državi članici EU-a. „Hrvatska mreža laureata broji sada 8 dobitnika“, kazala je Simeonova Staničić te podsjetila da su nagradu dobili: Martina Čuljak s projektom Help Balkans (2014.); Hrvatska gorska služba spašavanja (2015.); humanitarna udruga fra Mladen Hrkać (2016.); Hrvatska udruga Transplant i Tvrtko Barun kao tadašnji ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi (2017.); HUKI – Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (2018.); te kampanja Boranka Saveza izviđača Hrvatske (2020.). U 2019. priznanje nije dodijeljeno zbog izbora za deveti saziv Europskog parlamenta.

Na svečanoj dodjeli dosadašnji dobitnici kratko su se osvrnuli na nove prilike koje im je otvorila nagrada te na planove za budućnost.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime