Jučer je u općinskoj vijećnici u Hrvacama održana zanimljiva i korisna prezentacija EU poticajnih mjera 6.4. i 6.2. koju je u suradnji sa renomiranom tvrtkom DRIOPE iz Zadra organizirao Željko Domazet, koordinator za Cetinsku krajinu

Na prezentaciji u Otoku, nazočio je i načelnik Dušan Đula

Riječ je o dvije mjere kojima su predviđena subvencioniranja OPG-ova, obrta, trgovačkih društava koji žele ulagati u turizam  (građenje i/ili opremanje građevina i/ili turističke infrastrukture za pružanje turističkih i/ili ugostiteljskih usluga),  tradicijske obrte, izradu suvenira, ali i nabavku opreme za poljoprivrednu proizvodnju itd.
Vlasnica tvrtke Driope, Valentina Jačan i njezin kolega konzultant Martin Mrša objasnili su žiteljima Hrvaca da mogu za svoje projekte povući od 70 pa do čak 100% sredstava iz europskih fondova. Bilo je riječi i o nesređenim zemljišnim knjigama koje su u nekim projektima nepremostiva prepreka, no i tu ima lijeka kada bi općinske vlasti pokazale razumijevanja i službenim putem od resornog ministarstva zatražile sređivanje zemljišnih knjiga u devet katastarskih općina na području Hrvaca što bi u konačnici, a riječ je o periodu između 6 mjeseci i maksimalno tri godine, mještane koštalo otprilike oko 1.500,00 kuna „po glavi“.
Nažalost, jučer se u općinskoj vijećnici, iako su bili pozvani, nisu pojavili ni načelnik Dinko Bošnjak, niti njegov zamjenik Jakov Titlić, a niti itko drugi od predstavnika općinskih vlasti. To je kod nekih izazvalo revolt te su zaključili kako se neki poput Dinka Bošnjaka u Hrvacama zalažu za izgradnju plinske termolelektrane, a neki drugi poput Željka Domazeta za izgradnju turističkih vila s bazenima.
Koliko je važno uključivanje što većeg broja žitelja u projektima koji se financiraju iz eurospkih fondova, pokazalo se u općinskoj dvorani u Otoku gdje je također održana prezentacija, a kojoj je nazočio i načelnik Dušan Đula kojem, očito, nije bio problem zajedno sa svojim sumještanima sudjelovati u konstruktivnoj raspravi, a na dobrobit cijele općine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime