Nikako da završi saga oko izmjena i dopuna prostornog plana grada Makarske. Splitsko dalmatinska županija dala je negativan odgovor na prijedlog izmjena i dopuna Grada Makarske. Obrazloženje je kako ovaj dokument nije usklađen s dokumentima višeg reda, odnosno, prostornim planom SD županije

No, osim trakavice s usvajenjem i potvrđivanjem najvažnijeg dokumenta za razvoj jednog grada, nameće se samo od sebe pitanje – što Makarska i Makarani žele od svog grada?

Može li se prostorni i urbanistički kaos, koji je u gradu pod Biokovom u punom zamahu već više od tri desetljeća, konačno dovesti u red? Brojni urbanisti, koji već duže vrijeme prate ekspanziju građevinskih područja na Jadranu, upozoravaju kako dalmatinski gradovi gube svoju osnovnu funkciju – životnih prostora za domicilno stanovništvo. Urbanistički planovi do sada su, u pravilu, bili alat za razvoj turističke infrastrukture i sve je bilo podređeno ovom segmentu privrede. Nakon desetljeća razvoja turizma vrijeme je da se zapitamo – što grad nudi stanovništvu koje tokom cijele godine živi u Makarskoj?

Stoga, smatramo kako je usvajanje izmjena i dopuna prostornog plana grada Makarske prilika za iskorak grada u jednom drugom pravcu. Ovom prilikom pozivamo gradonačelnika i gradsko vijeće da pokušaju sanirati štetu učinjenu ranijim prostornim planovima te da u novim prijedlozima prostornih planova naglasak stave na potrebe stanovništva koje tokom čitave godine živi u gradu. Potrebni su nam novi parkovi, zelene površine, rekreacijski centri, biciklističke staze….Potrebne su nam i nove prometnice koje će rasteretiti centar grada. Makarskoj su nužne i javne garaže u kvartovima o čemu smo govorili u prijašnjim priopćenjima. Najmanje su nam potrebni novi blokovi armiranog betona u kojima će život postojati tokom ljetne sezone. Ovo je ujedno i apel čelnim ljudima grada, ali i podsjetnik da prostorni plan ne donose za jednu generaciju već za našu djecu i unučad.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime