Nakon što su radnici u utorak spriječili primopredaju između bivšeg i sadašnjeg stečajnog upravitelja brodogradilišta “Nauta Lamjana”, stečajna sutkinja zadarskog Trgovačkog suda Ardena Bajlo zakazala je novu primopredaju za četvrtak ujutro, ali ovaj put uz asistenciju policije. Osim bivšeg stečajnog upravitelja Ivana Rude i njegova nasljednika Aleina Khana , na primopredaji bi se trebao pojaviti i financijski vještak kojeg će imenovati Trgovački sud.

“U 10 sati najavljeno je prisilno uvođenje novog stečajnog upravitelja Aleina Khana iz Rijeke u krug TD ‘Naute Lamjane’ i u upravnu zgradu uz pomoć policije, odnosno pripadnika MUP-a RH, po nalogu stečajnog suca, nakon što su radnici 8. travnja tijelima i improviziranim barikadama obranili ugljanski ‘škver’ i zapriječili ulaz novom stečajnom upravitelju, koji se vratio neobavljena posla”, stoji u dopisu koji su sindikalisti uputili medijima u povodu novog datuma primopredaje. – Lecima i plakatima smo pozvali ljude s Pašmana i Ugljana da nas podrže u našem otporu likvidaciji brodogradilišta i gašenju radnih mjesta u poduzeću koje je jedina ozbiljna proizvodna tvrtka na oba otoka. Pružit ćemo otpor i u četvrtak i branit ćemo škver, pogotovo nakon što smo čuli izjave novog stečajnog upravitelja da stečaj služi samo namirenju vjerovnika – kaže sindikalni povjerenik radnika “Nauta Lamjane” Mario Košta.

‘Javljam se na vrijeme’

Košta je u srijedu poslao e-mail ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću: Poštovani gospodine Ostojiću, pišem Vam kao Vaš birač. Na predizbornom skupu u Preku na otoku Ugljana pitao sam Vas hoćete li, kad postanete ministar unutarnjih poslova, što poduzeti u vezi razrješavanja kriminala u brodogradilištu ‘Nauta Lamjana’ – Kali. Rekli ste da ne znate hoćete li biti ministar, ali da sam Vam se trebao prije javiti, pa bi kroz Odbor za unutarnju politiku, čiji ste bili predsjednik, nešto poduzeli. E, sad Vam se javljam na vrijeme. Sutra Vaši specijalci dolaze u brodogradilište. Molim Vas da svojim autoritetom utječete da policajci zaduže kratke palice, a ne duge”, stoji u Koštinu e-mailu ministru Ostojiću. S druge strane, novi stečajni upravitelj Alein Khan očekuje da će sve proteći mirno. – Nadam se da će predstavnici sindikata shvatiti da se rješenje suda mora provesti i da neće potpirivati vatru. Radna mjesta se mogu spašavati jedino dobrim planovima i s dobrim investitorima, a ne bačvama na ulazu u brodogradilište. Nadam se da ćemo u četvrtak obaviti primopredaju, pa inventuru i potom se sastati s radnicima da vidimo što ćemo i kako dalje raditi u rješavanju sudbine poduzeća. Nadam se da će sve proteći mirno – kaže Alein Khan. (Slobodna Dalmacija)