Klizište koje se zbog kiša dogodilo na predjelu Put počivala – Stari Jakiri ima razmjere elementarne nepogode, a jedna obitelj je iz kuće morala biti evakuirana.

Na mjestima je teren potonuo do dva metra, a od sjevera, od Magistrale, prema jugu brdo se pomaknulo za pet metara. Pomaknulo se više tisuća kubika zemlje, ali klizište na Jakiruši obuhvaća više hektara. Na rubnom dijelu opasnog terena koji klizi živi još nekoliko obitelji, ali one zasad ostaju u svojim kućama. – U 4 sata ujutro probudila me podmukla tutnjava, kao da je potres. Vani je bila mrkla noć, upalio sam vanjsko svjetlo od kuće kad imam što vidjeti: zemlja i stablo poklopili su moj i susjedov automobil, a zemljani brijeg se strovalio do same kuće. Probudio sam ženu i tri sina, od kojih je najmlađem tek osam mjeseci. Zamotali smo djecu u deku i sjeli u auto, odmaknuli se od kuće, jer smo vidjeli da je poprilično opasno. Morao sam u 5 na posao, a obitelj je ostala u vozilu. Vratio sam se ubrzo, sa suprugom sam pokupio nužne stvari iz kuće. Razdanilo se, pa sam ugledao drugo stablo kako mi je palo na krov kuće i oštetilo ga. Pozvao sam vatrogasce da ga uklone, obavijestio sam nadležne u općini. Iza kuće nekih desetak metara udaljen stvorio se u zemlji krater 50 puta 50 metara i dubine nekih 3 metra. Zemljani odron koji se strovalio do naše kuće visok je tri-četiri metra. Situacija je bila vrlo ozbiljna i neugodna. Došao je i stručnjak iz Splita i rekao da se moramo evakuirati. Tako sam obitelj preselio u kuću blizu mora i tamo smo ostali dok struka ne reče svoje. Samo neka je familija dobro i na okupu, za sve drugo ćemo lako. Ostali susjedi nisu ugroženi i njih nekolicina ostala je svojim domovima – ispričao je Željko Jakir, čija je obitelj evakuirana iz kuće zbog klizišta.
Kako sanirati teren

– Odmah smo kontaktirali policiju i nadležne službe, opasni dio smo ogradili, izmaknuo se Put počivala kojim se do tog predjela vozilom dolazilo i potpuno je neupotrebljiv, pozvali smo dipl. inženjera Mira Čaglja da nam pomogne, i provodimo stalni izvid terena, da se ne bi događala daljnja pomicanja tla i ljudi bili dovedeni u opasnost. Situacija je jako ozbiljna i pristupit ćemo sanaciji temeljito i isključivo uz pomoć struke – rekao je načelnik Brela Stipe Ursić. Da se radi o starom poznatom klizištu govori podatak da je u prostornom planu općine 2008. godine prema nalazu geodeta označeno tisuću kvadrata klizišta, međutim trebalo je obuhvatiti veću površinu. Prilikom gradnje Magistrale 1963. godine dio ceste odmah je utonuo, pa je dionica iznad Jakiruše morala biti izmještena šest metara prema Biokovu. Prema kazivanju načelnika Ursića, sada će biti problem dovesti građevinske strojeve da otklone urušenu zemlju i očiste teren kako bude struka zahtijevala.

Protupožarni put

Mislim da ćemo morati koristiti projekt “Hrvatskih šuma” za protupožarni put sjeverno od Magistrale iz naselja Raosi i Novaci kako bismo okolnim putem došli do klizišta. Radovi će puno koštati, ali se opasnost Jakiruše mora sanirati. Općina nema snage, osobito zato što je iscrpljena nelogičnim zakonom o turističkom zemljištu po kojem smo bivše vlasnike u komunizmu oduzete zemlje obeštetili s 15 milijuna kuna. Apeliram na županiju i RH da nam priskoče u pomoć, jer se mora hitno reagirati – rekao je načelnik Ursić. Kontaktirali smo stručnjaka Mira Čaglja, dipl. ing. građevine, direktora i glavnog projektanta tvrtke Conex-St iz Splita, stručnjaka geotehničkih istraživanja: – Radi se o starom klizištu, koje je sada ovako drastično pokrenulo nakon dugog razdoblja kiša. Tijekom vikenda dat ćemo preliminarno mišljenje o tome što valja napraviti, a onda istražiti teren da se vidi reljef lapora i predložiti sanaciju. Najavljuje se stabilizacija vremena, pa bi se i klizanje zemlje trebalo zaustaviti – kazao je inženjer Čagalj. (Slobodna Dalmacija)