Početkom godine je na području Gračaca netko postavljao otrov na lešine domaćih životinja s ciljem trovanja divljih životinja

U tom bezumnom činu, stradale su zaštićene vrste; suri orao, lisica i vuk. – Dvije lešine teleta ostavljene su kao mamac, s neobičnim ubodnim ranama, a za koje se pretpostavlja da su  poslužile za umetanje otrova. Teladi su odrezane uši, što je očito učinjeno kako bi se uklonila oznaka koja otkriva identitet vlasnika stoke. U njihovoj neposrednoj blizini pronađeni su uginuli vuk i lisica, za koje je zbog proljeva i povraćanja jasno kako su uginuli od trovanja u teškim mukama, napisali su tada članovi udruge BIOM na svojim službenim stranicama. Upozorili su i kako je trovanje zabranjeno u svim zemljama Europe još od 1980-ih, kako zbog dobrobiti samih životinja i prirode, tako i zbog sigurnosti ljudi, posebice djece.

Nakon što su lovci na području Gračaca početkom godine uočili uginulog vika, lisicu i surog orla kao i lešine teladi, alarmirali su policiju te je priveden Ivica Ćubelić (52), vlasnik istoimenog OPG-a u Mazinu. Njega se sumnjiči da je počinio kazneno djelo po čl.205 Kaznenog zakona RH odnosno “Ubijanje ili mučenje životinja” za što je predviđena kazna zatvora do jedne godine. Ivicu Ćubelića sumnjiči se i da je prekršio Zakon o zaštiti prirode, Zakon o zaštiti životinja te Pravilnik o strogo zaštićenim vrstama!

Nakon završenog kriminalističkog istraživanja, protiv Ivice Ćubelića, policija je nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru podnijela kaznenu prijavu, a slijedi optužnica.

Informacije nam je potvrdio i sam Ivica Ćubelić kazavši kako je točno da je protiv njega policija podnijela kaznenu prijavu i da očekuje optužnicu.

Tvrdi da država treba zaštititi ljude jer su ljudi najugroženija “pasmina”. Ivica Ćubelić tvrdi i to da nije on trovač. – Gledajte, policija je u istrazi došla do zaključka da sam ja trovao lešine jer su na mjestu događaja pronašli određene dokaze koji su upućivali na mene kao pr. markice životinja. Kada me pozovu na sud, ja ću sa sobom dovesti deset svjedoka koji će reći sve što znaju, brani se Ivica Ćubelić.

Ivica Ćubelić započeo je karijeru stočara 2011.godine kada je imao 14 krava, a danas ima svega 200-tinjak krava na čak 1.000 hektara državnog zemljišta. Od 2016.godine do danas, od države je dobio golemih 8,5 milijuna kuna poticaja. Ukoliko se osnovane sumnje zadarske policije sudski dokažu, a Ivicu Ćubelića proglase krivim, mnoga pitanja ostaju neodgovorena. Kako je moguće da nekom tko od države ostvaruje milijunske prihode i tko je u samo nekoliko godina na račun povoljnog zakupa državnog zemljišta postao milijunaš, može pasti napamet trovati životinje?! Nije riječ samo o kaznenom djelu i kršenju mnogih drugih zakona. Ovdje je riječ i o nepoštivanju vlastite domovine, ali dovođenju u opasnost ljudskih života!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime