Antun Žeravica pretrpio je teške ozlijede nakon intervencije policajaca u Dubrovniku, a trenutno je smješten u Općoj bolnici Dubrovnik gdje mu se i dalje pruža pomoć.

Na Žeravici su policajci četiri puta upotrijebili suzavac zbog čega ima izgorene rožnice, od udaraca je zaradio i potres mozga, a ima i hematome po cijelom tijelu. Policija tvrdi da su jednostavno morali primijeniti silu jer se Žeravica opirao uhićenju.

Jednog policajca ozlijedio lisicama, a drugog šakom

Vijest da je policija brutalno pretukla ovog poznatog dubrovačkog humanitarca, volontera i pacifistu u ovom je gradu dočekana s nevjericom. Žeravica, rođen 1977. godine, više je puta nagrađivan zbog svog humanitarnog rada, a nedavno je od samih Dubrovčana u anketi jednog tjednika izabran kao pozitivac godine. Zbog dosadašnjeg javnog rada i javnih istupa mnogi Dubrovčani jednostavno ne vjeruju u policijsku verziju događaja prema kojoj je Žeravica bio “agresivan” kao i da je “napao policajce.” No krenimo redom.   Policija tvrdi kako se incident dogodio 31. srpnja oko 3 sata, a službena verzija govori da su policijski službenici od Žeravice zatražili osobne isprave koje je on odbio pokazati te da ih je pri tome je “vrijeđao i omalovažavao”. “Prilikom postupka, u prostorijama Policijske postaje Dubrovnik ozlijedio je dva policijska službenika”, službena je verzija dubrovačke policije u kojoj se dodaje da je zbog svega angažirana i kriminalistička policija jer se radi o napadu na službene osobe. Žeravica je prema policijskom izvješću bio alkoholiziran te je “jednog policajca  ozlijedio lisicama, a drugog pesnicom”.

Klasični slučaj policijske brutalnosti

Od glasnogovornice dubrovačke policije Marije Gjenero pokušali smo dobiti detalje ovog incidenta, no nije se javljala na naše uzastopne telefonske pozive. Neslužbeno doznajemo kako se radi o dva mlada policajca koji su premješteni u Dubrovnik preko ljetnih mjeseci kao ispomoć.  Žeravica, koji se od ozljeda oporavlja u dubrovačkoj bolnici, angažirao je odvjetnika Krešimira Škaricu. “Ovdje se radi o klasičnom slučaju u kojem je policija prekoračila svoje ovlasti te upotrijebila prekomjernu silu. Ne samo da su prekršene odredbe Zakona o policiji, već je riječ o kršenju odredbi Kaznenog zakona”, rekao je odvjetnik Škarica nakon razgovora sa svojim klijentom i sam zgranut brutalnošću policajaca. Kako je naglasio, od policije će tražiti ne samo unutarnju kontrolu i disciplinski postupak prema policajcima, već će za policajce koji su pretukli Žeravicu tražiti i kaznenu odgovornost. Škarica je najavio tužbe protiv MUP-a, ali i samih policajaca zbog  “nanošenja teških tjelesnih ozljeda”.

Pozitivac godine i humanitarac

“Ovoj brutalnosti se mora stati na kraj”, rekao je na kraju odvjetnik Škarica. Kao što smo već napisali u uvodu, građani Dubrovnika Žeravicu su izabrali za pozitivca godine,  dobitnik je i općinskog priznanja. Voditelj je Aktiva župskih darivatelja krvi, a općina u kojoj živi –  Župa dubrovačka, ima najveći broj dobrovoljnih darivatelja krvi po stanovniku te najmlađe darivatelje, upravo zbog njegova rada. Usto  voditelji je i osnivač poznate humanitarne udruge “Hvala što postojiš”, a aktivan je i u Crvenom križu. Kao zaposlenik Opće bolnice Dubrovnik poznat je i kao aktivist. Kao zaposlenik Opće bolnice Dubrovnik nedavno se istaknuo i svojim javnim istupom. Naime, napisao je otvoreno pismo u kojem je javno progovorio o problemima s kojima se u svom radu susreću medicinske sestre i tehničari, što je dovelo do nužnih promjena u dubrovačkoj bolnici.

“Koliko je obitelji spasio, a policija laže i tuče…”

“Da je Žeravica na nekog nasrnuo šakom u rangu je vijesti da se doktor Sakoman predozirao. To je jednostavno nemoguće”, jedan od komentara koje Dubrovčani pišu na društvenim mrežama šokirani ovom viješću. “Koja sramota od policije, koji lažljivci, što je čovjek sve napravio, koliko je obitelji spasio i za što se sve bori! Umjesto pohvala oni ga pretuču i još lažu, a u životu se čovjek nije potukao. Ma neka ih  bude sram”, pišu Dubrovčani. (index.hr)