U četvrtak, 9.veljače 2017. s početkom u 9 sati ispred ulaza u zgradu Splitsko-dalmatinske županije, predstavnici ekoloških udruga Kaštela i Zagore upozorit će javnost na, kako kažu, najkriminalniji projekt u novijoj povijesti Hrvatske.

– Pozivajući se na načela EU o temeljnim ljudskim vrijednostima, inicijativa ekoloških udruga Kaštela i Zagore izvijestila je brojne institucije EU predmetom: „Najkriminalniji projekt u novijoj povijesti Hrvatske: Centar za gospodarenje otpada (CGO) u Općini Lećevica, Splitsko-dalmatinske županije“! U predmetu su iznijete činjenice o krivotvorenju dokumentacije u svemu bitnom za zaštitu pitkih voda i okoliša Dalmacije, te zdravlja i mogućnosti življenja ljudi. Od tijela EU zatražena je provjera navoda i istraga, upozorenje tijelima Vlasti RH, obustava financiranja CGO Lećevica do okončanja istrage!. Studije iz 2005 i 2016. god. za CGO Lećevica u vodozaštinnom području dviju županija, predviđaju zagađenje prirodnih podzemnih rezervoara i tokova Jadra i Krke i dr. izvorišta, kapaciteta godišnje kao jezero duboko 10m, dugo 30 km i široko 20 km, izjavio je ekolog Vinko Grgurević.
Nadalje navodi kako plan CGO Lećevica ne može dostići ciljeve EC koje je postavila Akcijskim planom za kružno gospodarstvo (Bruxelles, 2015). Prema njegovim riječima, plan se ne uklapa u zahtjeve građanskih udruga Hrvatske za koncept koji poštuje hijerarhiju gospodarenja otpadom, štiti okoliš i ne ugrožavaju zdravlje građana.
– Župan Ževrnja provedi „napuljski“ scenarij smeće-kaosa i gura u svemu promašen projekt CGO Lećevica, iako su mu poznate činjenice o krivotvorenju nalaza ekoloških studija iz 2005. i 2016., te elaborata iz 2010. za određivanje vodo zaštitinih zona (za što je Zakonom o vodama osobno odgovoran), eko-zdravstvenog zločina trovanja pitkih voda Jadra (komercijalno vrijednih 100 milijardi eura godišnje) i drugih voda Dalmacije, gospodarskog kriminala megalomanskih investicija u zastarjelu i Zakonom o otpadu zabranjenu tehnologiju miješanja otpada i dr., zaključuje Grgurević.
– Smeće u RH problem je već 30-50 godina. Umjesto rješavanja stvarali su se lobiji koji su u Zakon, Strategiju, Plan i dr. propise za otpad i okoliš, te studije i projekte gospodarenja otpadom ugradili krive tehnologije – koje su neodržive i koje će građani skupo plaćati. Također i država/županija/gradovi i općine plaćati će skupe EU penale.  Odgovorne osobe Grada Splita i Županije u medijima učestalo izjavljuju kako se godinama ništa stvarno ne čini za odvojeno prikupljanje i gospodarenje komunalnim otpadom. Kod župana i njegovih suradnika evidentna je panika zbog nemoći pred odlukama Vlasti RH i tijela EU, te zbog nadolazećeg razotkrivanja nepokrivenih računa 20-godišnjeg obmanjivanja javnosti lažnim rješenjem “centra smeća u Lećevici“. Građanske udruge podnose kaznenu prijavu protiv župana Ževrnje i njegovih suradnika za ne provođenje Zakona o otpadu, obmanjivanje javnosti „Centrom otpada“ u Lećevici, te sumnjiva poslovanja Općine Lećevica i Centra čist okoliš-županijske tvrtke za otpad, izjavio je Anđelko Parčina.

3D projekcija planiranog Centra za gospodarenje otpadom Lećevica

Kaže i to kako se problem otpada ne može riješiti miješanjem otpada i novim deponijima (CGO) u tuđem dvorištu, već uvođenjem sustava individualne odgovornosti za odvojeno prikupljanje sirovina otpada na mjestu nastajanja.
– Problem krivotvorenja dokumentacije može se riješiti tako da resorno Ministarstvo preuzme odgovornost za izradu dokumentacije za otpad o trošku investitora. To građanske udruge traže od 2006. god. Problem otpada može i mora se riješiti povoljno ekološki i gospodarski ! ONI KOJI TO NE ŽELE OTIĆI ĆE! Izvjestili smo EU kako je CGO „Lećevica“ sociološki detonator nacionalnih i EU razmjera, jer su građanske udruge spremne pozvati narod na obranu prava dostojanstva življenja i prava na pitke vode!, zaključuje Parčina.

1 KOMENTAR

  1. G.Parcina,hvala na velikoj brizi a odgovornost moraju pokazati Župan i dožupan A.Sosic koji je kako čujem usko vezan uz ovaj projekt te i drugi.Ovo je doista zločin nad narodom jer ako nam ukradu i zatruju vodu sto ćemo tada!Odgovornost i kazna!!

  2. Lecevica i termoelektrana na plin na peruckom jezeru je maslo istih i župan i cila ekipa koja stoji iza tih projekata koji dovode u pitanje zdravlje i život hrvatski ljudi moraju za to odgovarati.
    Pozivam sve eko-udruge da se sjedinimo i dignemo narod na noge.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime