Dugoraćani su se žestoko usprotivili prodaji ostatka zemljišta bivše tvornice ferolegura Dalmacija Dugi Rat engleskom ulagaču. Na tom zemljištu tvrtka Projekt uvala namjerava izgraditi turistički kompleks s marinom

Investitor je u Omišu organizirao predstavljanje projekta javnosti, a lokalna mu je zajednica jasno dala do znanja da nije dobrodošao. Građani okupljeni oko inicijative „Riješimo se šljake“ žestoko su se verbalno sukobili s predstavnicima investitora.

Naime, investitor tvrtka Projekt uvala već je vlasnik dijela zemljišta bivše tvornice na kojem se nalazi opasan otpad – troska koja se u žargonu naziva i šljakom. Taj otpad koji je nastao nelegalnim radnjama tvrtke, prema nalazu Ministarstva zaštite okoliša starom deset godina, sadrži krom 6 i policikličke ugljikovodike. Tvrtka Projekt uvala imala je obvezu sanacije zemljišta, no na to se oglušila. S druge pak strane kuje megalomanske planove o izgradnji turističkog kompleksa s marinom na Dugom Ratu.

„Tvrtka državi još uvijek nije platila kazne za eksploataciju, a nesaniranjem zemljišta još je jednom prekršila Zakon o zaštiti okoliša”, kazali su Dugoraćani. Naglasili su da je ključ svakog odnosa povjerenje, a da ovaj investitor njihovo izigrava godinama.

Predsjedništvo Društva arhitekata Splita istaknulo je da se radi o špekulativnim projektu lošeg urbanizma koji ne zadovoljava osnovne stručne parametre.

Antonieta Trgo iz građanske inicijative ZA Tvornicu Dugi Rat je rekla: „Ljudi nisu impresionirani fotomontažama i kićenim govorima koje slušaju posljednjih 15 godina otkako je Landmark koja stoji iza tvrtke Projekta uvala, kupio prvi dio zemljišta na Dugom Ratu. Stalno su mijenjali koncepcije, a Colligo, jedna od njihovih tvrtki, je rezultirala stečajem te milijunskim dugom prema državi. Trag njihovih aktivnosti nije moguće sustavno pratiti zbog desetaka tvrtki koje otvaraju, zatvaraju, prenose na druge osobe, a ni jedna ne obavlja redovnu uobičajenu poslovnu djelatnost. Imaju sve odlike nevjerodostojnih osoba koje nisu kapacitirane za ozbiljan projekt u tako velikom obujmu. Iz svega se može jasno zaključiti da nastupaju isključivo kao špekulanti bez kapitala kako bi prodali zemljište kroz prostorni plan i 3D simulaciju. Iz javno dostupnih podataka vidi se da samo figuriraju u nizu subjekata registriranih u poreznim oazama bez ikakvih financijskih podataka i izvješća, dok su im poslovna izvješća u hrvatskim tvrtkama tragično loša u smislu godišnjih prihoda i nagomilanih gubitaka, uz golemu prezaduženost.“

Načelnik općine Dugi Rat mr. Tonči Bauk zatražio je državu da ne prodaje zemljište tvrtki Projekt uvala, nego da se ono sanira sredstvima iz EU fondova.

Budući da predstavnici investitora nisu imali sluha za ono što im Dugoraćani govore, jedna im je stanovnica mjesta krenula usipavati trosku sa zemljišta bivše tvornice u čaše s vodom. Nitko takvu vodu nije htio popiti.

Dugoraćani su naglasili da ista ta troska truje njihovu zemlju i vodu te ugrožava njihovo zdravlje i živote.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime