Nije tajna da se sigurnosne službe u svakoj državi bave nezakonitim prisluškivanjem telefona. Međutim, veoma je lako otkriti da li se vaš telefon nalazi na popisu prisluškivača.

Nedavno je srpski tjednik “Akter”objavio kolumnu Tihomira Trišića pod nazivom „BIA špijunira sve građane“ u kojem iznosi podatke da se u Srbiji redovno prisluškuju gotovo svi telefoni građana, a naročito novinari. Predstavljamo vam pet klasičnih znakova da vam neko prisluškuje telefon. Mobilni telefoni su naročita meta prisluškivača. Postoji nekoliko načina kako se može ilegalno prisluškivati telefon.

* Eksterni uređaju slični USB napravama koji imaju mogućnost da skinu sve podatke sa vaše SIM kartice. SIM kartica mora biti fizički stavljena u uređaj. Na taj način se mogu očitati sve SMS poruke koje su poslate sa te SIM kartice, a ponekad i snimljeni razgovori.
* Uređaj u koji se unosi broj telefona koji se prisluškuje. Taj uređaj snima sve razgovore i kopije šalje na jednu lokaciju, najčešće bazu podataka kompanije koja održava uređaj.
* Pazite gdje ostavljate telefon jer netko može u vaš telefon instalirati programe poput FlexiSpy i RecordiaPro. Ovi programi omogućuju prisluškivačima da uživo slušaju vaše telefonske razgovore. Takođe, ti programi u sebi sadrže i GPS lokator koji u svakom trenutku prikazuju vašu trenutnu lokaciju.
* Kompanije koje se bave praćenjem preko interneta. Potrebno je samo da imaju vaš broj telefona koji zatim unose u program i tako otkrivaju vašu točnu lokaciju.

Pet najčešćih znakova da vam neko prisluškuje telefon

  1. BATERIJA SE BRZO ISTROŠI

Klasičan znak da vam netko prisluškuje telefon je trajanje baterije nakon što je napunite. Baterija u mobilnim telefonima se brzo troši jer programi za prisluškivanje crpe njenu snagu i kada telefon ne koristite.

  1. SPORO GAŠENJE TELEFONA

Ako ne možete na normalan način da ugasite telefon ili mu je potrebno puno više vremena nego obično, šanse su da vam netko prisluškuje telefon. Razlog tome jest što je potrebno duže vremena da se svi programi za prisluškivanje ugase. Moguće je i da vam telefon nije ispravan, ali obavezno pratite da li vam se telefon čudno ponaša.

  1. ČUDNI POZADINSKI ZVUKOVI

Šum tokom razgovora ili čudno zujanje ukazuju na to da postoji velika vjerojatnoća da vam se telefon prisluškuje. Mnogi ni ne razmišljaju o toj mogućnosti jer im je izgovor da je veza loše uspostavljena. Međutim, današnja telekomunikacijska tehnologija je veoma napredna i suvremena tako da su smetnje po pitanju signala vrlo rijetke.

  1. DISTORZIJA GLASA

Još jedan veoma čest znak da vam netko prisluškuje telefon je distorzija glasa. Ukoliko čujete „robotski“ glas osobe sa kojom razgovarate, veoma je velika vjerojatnoća da netko sluša ili snima vaš razgovor.

  1. DOK NE KORISTITE TELEFON

Obratite pažnju na to ako se telefon čudno „ponaša“  jer je moguće da imate na telefonu instaliran program za prisluškivanje. Ove programe je veoma lako ubaciti na nečiji telefon pomoću elektronske pošte ili prebacivanjem fajlova Blue toothom. Fiksni telefoni također nisu izuzetak kada je riječ o prisluškivanju. Obratite pažnju na čudne zvukove u pozadini, naročito zujanja ili šuštanja. (NEZAVISNE NOVINE)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime