Povjesnica-Wikipedia; Zbor narodne garde (ZNG) naziv je za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obranbeno – redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj…

Predsjednik RH Franjo Tuđman donio je Odluku o ustroju Zbora narodne garde  20 travnja 1991 godine. Zbog zakonitih i političkih razloga te su snage bile formalno ustrojene u okviru Ministarstva unutarnjih poslova, budući da je Hrvatska tada formalno pravno još bila u sustavu SFRJ. ZNG-e se ustrojilo kao odgovor na razoružanje Teritorijalne obrane u Hrvatskoj kao i zbog nemogućnosti hrvatske države da osigura teritorijalni integritet i funkcioniranje pravne države na svom cjelokupnom državnom području…

Organiziranje i ustroj Dragovoljnih postrojbi ZNG-a obilježen je skoro u svim dijelovima RH, podizanjem spomen ploča ZNG-a, na određenim mjestima- institucijama. 28 svibanj 1991 slavi se kao dan prvog mimohoda – smotre ZNG-a na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, danas je to dan Oružanih snaga Republike Hrvatske. Sve spomenuto bilo bi samo dio priče o ZNG-ama.

Zašto postrojba Dragovoljaca Domovinskoga rata, ZNG-a iz Dalmacije i Hercegovine  skoro tri desetljeća u državi koju su utemeljili ne može proslaviti svoju obljetnicu? Zahvaljujući birokratskoj proceduri? zakonskoj regulativi? nezainteresiranosti dosadašnjih Vrhovnih zapovjednika Oružanih snaga RH? Postrojba ZNG-a Kampa Radmanove Mlinice – Mala Luka , njeni zapovjednici , časnici, dočasnici i vojnici  da danas 2019. godine nemaju status Dragovoljaca Domovinskog rata , i do danas ta postrojba ZNG-a, nije obilježila niti jednu obljetnicu postojanja. Jeli ima odgovornih ili je to samo jedan od apsurda u Modernoj Hrvatskoj državi, na čelu s vrhovnom zapovjednicom Kolindom Grabar Kitarović ?! Je li slučajno da danas 2019. godine  oficiri bivše JNA imaju prevlast u zapovjednim funkcijama u HV?

Tko su ministri obrane “Regiona”, gdje su se školovali do 1991 godine? Zašto ZNG-e iz Dalmacije nemaju status Dragovoljaca i utemeljitelja HV? Tko su generali; Žanko Tole, Imra Agotić, Anton Tus, Petar Stipetić, Luka Žanko ….što su bili u JNA, koja je njihova uloga u stvaranju HV-e ?

Obzirom da se radi o birokratskom apsurdu Moderne hrvatske države, prikrivanja stvarnih činjenica postojanja utemeljitelja hrvatske vojske ,koji se odnosi na stotine dragovoljaca Domovinskog rata pripadnika ZNG-a, Dalmacije i Hercegovine, od kojih je polovina izginula pošteno, pokušati ćemo detaljno obrazložiti niz primjera, hrvatskih apsurda, koji su se dogodili zadnja tri desetljeća, a da niti jedan Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga (izuzimajući dr. Franju Tuđmana ) nije bio zainteresiran riješiti priznavanja prve postrojbe ZNG-a u Dalmaciji – Omišu.  

Tko su osobe, Dragovoljci Domovinskog rata, ZNG-a, koji je njihov ratni put, zašto su im uskraćena temeljna prava u državi koju su utemeljili, jesu li oni kao Dragovoljci bez oznaka 1991 godine bili teroristi, zašto je Republika Hrvatska uskratila pravo na jednakost pred zakonom pripadnicima Dragovoljačkih postrojbi ZNG-a, Kampa Radnmanove Mlinice i Mala Luka – Omiš? samo su neka od pitanja na koja će mo pokušati odgovoriti ovim feljtonima.

Zaključci nadležnih sudova , njihovih činovnika, sudaca u obrazloženjima odbačaja zahtjeva  Dragovoljaca , pripadnika ZNG-a RH, Kampa Radmanove Mlinice i Mala Luka Omiš,  ističu;  “da Dragovoljci Domovinskog rata iz Kampa Radmanove Mlinice i Mala Luka nisu bili pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske”, “ odnosno niti  jednoga organizacijskog oblika navedenog u članku 2. stavak 1. ZPHBDR-a”, “odnosno da nisu kumulativno ispunjene pretpostavke  za priznavanje statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, pa se osnovano odbijaju zahtjevi tužitelja”. Ovo su samo djelovi  od citata hrvatskih birokrata- filozofa, koji zauzimaju pozicije u uredima Obrane (većinom bivi pripadnici Teritorijalne obrane) , sudova (većinom djeca dezertera), upravnih sudova ( većinom anemični, loši student prava).

Odlučne činjenice koje zanemari hrvatski ešalon birokrata, koji odlučuje u sudbini Dragovoljaca Domovinskoga rata je da su Dragovoljci Domovinskoga rata dragovoljno stali obraniti svojih domova, svoje obitelji, svog naroda, od Velikosrpskog agresora. Neopisiva je lakoća terorističke prakse hrvatskih birokrata, kojom pripadnike Dragovoljački postojbi Domovinskoga rata proglašavaju “Paravojskom”. Podnositelj zahtjeva  s ciljem rješavanja statusa Dragovoljaca, pripadnika Kampa Radmanove Mlinice i Mala Luka- Omiš -1991, u svojim pismenima ističu-navode da u to vrijeme 1991 godine Oružane snage RH  tek su bile u povoju, organizacije, a sama Republika Hrvatska međunarodno je priznata tek 15 siječnja 1992 godine.

 Zaključak i pravno  pitanje bilo bi ; “Jeli Republika Hrvatska u spornom razdoblju 1991 godine nelegalna”?! pa možda tuženo Ministarstvo obrane  (od svojih utemeljitelja) iz tih razloga zaključuje ( u predmetima)  da ono što je vodilo osamostaljenju i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske “nelegalizirano”, poput kuća za odmor. Dana 21 rujna 1991 godine uspostavljen je Glavni stožer Hrvatske Vojske, na čelu s generalom Antunom Tusom, jeli slučajno Glavni stožer (na kojega se često pozivaju sudovi ) godinama prolongiralo “Odluku o legalizaciji kampa Radmanove Mlinice i Mala Luka Omiš”?  Zapovjedništvo operativne zone Split dana 20.11.1991 godine potvrđuje legalitet Kampa Mala Luka u Omišu. Monografija slavne 4.gardijske brigade “Pauci” potvrđuju navode o postojanju Kampa ZNG-a, Radmanove Mlinice i Mala Luka, kao nukleusa  prvih specijalnih postrojbi  ZNG-a u Dalmaciji. HTV u rujnu 1991 godine objavljuje reportažu o pripadnicima ZNG-a, elitne postrojbe Kampa Radmanove Mlinice u Omišu. ( Snimka HTV- novinar Ivo Šipek, snimatelj Pero Granić i Goran Balov). Teza hrvatskih birokrata (djelatnika ureda obrane, upravnih sudova…) koju često koriste u odbačajima zahtjeva o pripadnosti   ZNG-a, Kampa Radmanove Mlinice i Mala Luka Omiš, “da se pripadnici te postojbe nisu nalazili u  mobilizacijskom razvoju OSRH”.   Pitanje je kako su Dragovoljci Domovinskoga rata mogli biti mobilizirani , kada nije postojala međunarodno priznata Republika Hrvatska i kada  nitko nije mogao provesti mobilizaciju , osim TO-a, kao jedinstvenih snaga JNA, koji je predao oružje JNA.

Birokrati zanemaruju, prikrivaju da su Dragovoljci Domovinskoga rata , kao pripadnici ZNG-a, Kampa Radmanove Mlinice sudjelovali  u oslobađanju vojarne  JNA Dračevac – Split, Vojarne JNA Sinj, pomorske blokade  Jugoslavenske ratne mornarice… prilikom čega su zarobljeni visoki oficiri JNA u Splitu, Sinju, koji vremenom prelaze u sustav Hrvatske Vojske (primjer general Luka Džanko, Žarko Tole…). Rat za vojarne s JNA, u Dalmaciji 1991 godine vodili su upravo predstavnici ZNG-a iz Radmanovih Mlinica – Omiš od lipnja  do kraja rujna 1991 godine. Rat za Vrliku u kolovozu 1991 godine s JNA vodili su pripadnici ZNG-a iz Omiša, na čelu s zapovjednikom Milom Čatlakom. Za izvlačenje sinjskih gardista iz okruženja JNA u selu Koljane, zaslužni su pripadnici Kampa  ZNG-a, Radmanove Mlinice , Odbijanje desanta diverzanata JNA na kompleks INA Kaštelima, oslobađanje vojarni Visoko,  zarobljavanje i preuzimanje središte KOS-a na Bačvicama u rujnu 1991 godine, diverzantskim  akcijama na moru potopljeno je više brodova JRM ,u vremenu od 01.10. do 15.01. 1992 godine , samo su neke od akcija pripadnika specijalnih postrojbi ZNG-a Radmanove Mlinice – Omiš. Hrvatski pomorski muzej Split krasi Borbena odora pripadnika Prvog odreda pomorskih diverzanata HRM-a-1991 ( koji dolazi iz Kampa ZNG-a, Radmanove Mlinice ). Popis dokumentacje o kampu ZNG-a, Radmanoce Mlinice  i Mala Luka Omiš nalazi se u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu (Danka Radić – Ravnateljica). Povjesna građa ZNG-a Omiš, koja je snimljena profesionalnim kamerama nalazi se u arhivi HTV-a ( reportažu ZNG-a, 1991 godine radio novinar HTV-a,  Ivo Šipek, snimatelj Pero Granić i Goran Balov). Postoji još niz privatnih foto, audio i video snimki koji dokazuju kako su nastale prve Dragovoljačke postrojbe ZNG-a, kasnije Hrvatske Vojske.

Lažiranje podataka i kompromitiranje Domovinskom ratu, ratnoj povjesti pripadnika ZNG-a, HV-a, trend je od 2000 godine  dolaskom šestorke  na čelo politike  RH, koja je bila prepoznatljiva  suspendiranjima – umirovljenja i uhićenja visokih časnika, dočasnika i vojnika HV-a, koji su iznjeli teret Domovinskoga rata. Dodatno planski se komplicira status – ugled Dragovoljaca Domovinskoga rata ,pripadnika ZNG-a, s velikim brojem izmišljenih branitelja Domovinskoga rata. Vremenom politika šestorke,  politika Stjepana Mesića, Ive Josipovića, Ive Sanadera i Zorana Mlanovića kao premijera, procesuiranjima generala, baca sjenu na ugled Hrvatske Vojske i njenih časnika, dočasnika i vojnika.

Svjetlo nade za marginalizirane, procesuirane , umirovljene časnike, dočasnike i vojnike HV-a bila je izborna 2014/ 2015 godina , kada za vrhovnu zapovjednicu Oružanih snaga dolazi Kolinda Grabar Kitarević, koja obećava bolja vremena, vremena rehabilitacije, vremena pravične i bolje hrvatske. Za obećanja Kolinda dobiva nagradu od velikog broja Dragovoljaca Domovinskoga rata, dobiva povjerenje i izborni glas od pripadnika ZNG-a i njihovih obitelji.(NASTAVLJA SE…)

https://www.facebook.com/damir.bozic.733/videos/907795106255652/

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime