Čardaš je osvojio publiku i festivalski žiri. Juraj Galina iz Varaždina i „Čardaš moje garave” pobjednici su 17. Međimurskog festivala “Ljubo Kuntarić”

Tekst je napisao Leonardo Baksa Čeči, aranžman i produkciju potpisuje Toni Eterović. Osim Grand Prixa ova je skladba dobila i nagradu za najbolji scenski nastup te Toni Eterović za najbolji aranžman. Uz Galinu na pozornici su nastupili plesači Plesnog studija D&D Varaždin i violinist Daniel Nikolić iz Sombora.

Uvertiru u festivalsku večer pred ispunjenim gledalištem dao je KUD Mihovljan, Niko Božek (tuba) i Josip Vrtar cimbulaš. U show programu nastupile su balerine UŠ Miroslav Magdalenić. Izvođače je pratio festivalski orkestar sa sjajnim glazbenicima koji je vodio Damir Rodiger, a večer vrhunski odvodio Branko Uvodić.

Sedamnaesto izdanje Međimurskog festivala „Ljubo Kuntarić” iznjedrilo je osamnaest novih skladbi. Čakovečka publika imala ih je prilike čuti uživo u prepunoj sportskoj dvorani Graditeljske škole. Izvođači su nastupili na novoj  pozornici odrađenoj prema najvišim svjetskim televizijskim produkcijskim standardima. Najviše izvođača je bilo iz Međimurja i Zagorja, ali stigli su i pjevači s Jadrana primjerice čest gost Igor Brešan i Edita Kolombo, a pjevao je Robert Ficker iz Ljubljane koji je opjevao Čakovec.

Rajko Dobošić izvršni direktor, Darko Golubić umjetnički direktor i Robert Guterman tehnički direktor festivalu su dali osobit pečat. Festival je natjecateljskog karaktera, pa su organizacijski odbor i članovi ocjenjivačkog suda u sastavu Blanka Tkalčić, Darko Golubić i Damir Rodiger dodijelili sljedeća priznanja autorima i skladbama:

– najbolji scenski nastup: Juraj Galina „Čardaš moje garave” (Leonardo Baksa Čeči-Toni Eterović-Toni Eterović)

– najbolja debitantica:  Nives Hažić; „O lepo Međimurje” (Dušan Bačić-Dušan Bačić-Toni Eterović)

– najbolji tekst: Čakovčanka Petrana Sabolek; Ana Pahur „Senja življenja” (Petrana Sabolek-Damir Rodiger-Damir Rodiger

– najbolja glazba, Tihomir Kožina; Andrea i Goran Šafarić „Baš svaki put” (Tihomir Kožina-Tihomir Kožina-Goran Šafarić)

– najbolji aranžman Toni Eterović; Juraj Galina „Čardaš moje garave” (Leonardo Baksa Čeči-Toni Eterović-Toni Eterović)

– najbolji etno izričaj Fra Miroslav Petrac (rodom  iz Donje Dubrave) za skladbu  „Dravi i Muri”; (Miroslav Petrac-Miroslav Petrac-Toni Eterović). Skladbu je izveo u suradnji sa ženskim vokalnim sastavom Pučpuljike iz Čakovca

– najbolja interpretacija Edita Kolombo; „Prekrit ću te snovima” (Leonardo Baksa Čeči- Tomislav Radić-Tomislav

– posebno priznanje Međimurske županije i Grada Čakovca za doprinos kulturi i promicanju kajkavskog jezika: Etno duo Goga i Željko „Nigdi lepšeg cvetja nema” (Gordana Lach-Željko Grahovec-Željko Grahovec)

– Grand Prix festivala: Juraj Galina „Čardaš moje garave” (Leonardo Baksa Čeči-Toni Eterović-Toni Eterović)

Nagrade su pobjedniku Galini uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i Jurica Horvat u ime Grada Čakovca.

Snimku festivala gledatelji diljem Hrvatske moći će pogledati uskoro i na HTV-u. Sve skladbe objavljene su i na kompilacijskom nosaču zvuka u izdanju Croatia records. 

FOTO: Zlatko Vrzan

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime