2.listopada vozim se u Sarajevo, zamišljam šta će mi se dogoditi ako me ubode Žaoka (Sting). Zasigurno znam da ću od uboda oteći ali ostati ću svoj bez obzira na sve (Be yourself no matter what they say). Pravi razlog moje posjete Sarajevu nije samo nastup Stinga, nego moja ponuda za kupovinu njegovog stana u New Yorku…Ako je još uvijek na prodaju. Englishmanu nitko nije ni branio da puno prije nastupi  u Sarajevu 

Piše: Darko Dodig

Koncert je počeo izvedbom pjesme Massage in bottle (poruka u boci). Boca ne znam gdje je završila, no , glazbena i poetska poruka izručila se sa stage na dvadeset tisuća fanova. Englishman u Sarajevu nije se osjećao kao punopravni tuđinac(legal alien), zaiskrila je veza sa publikom koja mu nije dozvolila ni da otšeta niti da pobjegne sa stage. (Englishman in Sarajevo will walk but never run). Play lista je sastavljena iz njegovih najvećih hitova sa dodatkom pjesama sa najnovijeg albuma. U glazbenom smislu nastup je osmišljen na način da se jedna pjesma prelijevala u drugu uz njegove solo dionice na bas gitari. Dakako i ostale dvije gitare: vodeća i ritam gitara su ga sjajno pratile na njegovom bas tonu, zvuk bubnja nije izlazio izvan glazbene linije izvedbe. Bek vokali su imali i solo dionice koje su pokazale njihove glasovne mogućnosti.

Dozvolite mi malo podsjećanje na grupu Police (Pozornici) u kojoj je Sting bio frontman. Osamdesetih godina prošlog stoljeća bili su jedni od vodećih stadionskih rock atrakcija. Smatrali su se predvodnicima  pokreta umjetničke skladbe s obzirom da je Sting u tekstualnim smislu bio pod utjecajem književnosti i visoke umjetnosti. Ne možemo zanemariti i njihov utjecaj na društveni pokret osamdesetih godina jer su njihove pjesme na jedan uzbudljiv način, budile političku svijest kod publike koje ih je slušala ( when the world falls, they,ll get you the best of what s left)….Proročanska poruka Englishmana u Sarajevu: “kada svijet padne dobit ćete najbolje od onoga što je ostalo”.

Sarajevska publika željna vrhunskih rock nastupa iskreno se nadala da će Stingov koncert potrajati onoliko koliko traje njegov tantrički sex… Otprilike sedam sati. Napetost je rasla, sve do  orgazmičke eksplozije, svega društveno neprihvatljivog ponašanja kod publike, koja se  trljala jedni uz druge. Englishman u Sarajevu nije pobjegao niti otrčao sa stage, nego je uz bis otšetao sa svojom Roxanne… Uputio se kući u Toskanu…Počelo je oticanje ovogodišnjeg vina. Kako reče Sidran… Spektakl!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime