Otvorenjem izložbe “Kuna – 25 godina novčane jedinice Republike Hrvatske” u Arheološkom muzeju u Zagrebu obilježena je jučer, 30. svibnja 2019., 25. obljetnica uvođenja kune kao novčane jedinice Republike Hrvatske

U toj prigodi predstavljeno je i novo, 14. izdanje optjecajnoga kovanog novca od 25 kuna, koje je Hrvatska narodna banka izdala obilježavajući i na taj način ovu važnu obljetnicu nacionalne valute.

Na izložbi su predstavljena sva izdanja novčanica i kovanog novca te prigodnog optjecajnoga kovanog novca Republike Hrvatske tijekom 25 godina upotrebe kao i iz razdoblja u kojemu su kune i lipe nastajale. Posebna je pozornost posvećena natječajima za novčanice i kovani novac održanima tijekom 1992. i 1993. godine. Tako se prikazuju sadreni modeli kovanog novca, autora Kuzme Kovačića, pobjednika natječaja za optjecajni kovani novac. Također, prikazani su i prijedlozi i različite inačice grafičkih rješenja Miroslava Šuteja, pobjednika natječaja za izgled novčanica kuna. Sadržaj izložbe detaljno je obrađen u publikaciji koju su zajedno izdali Arheološki muzej u Zagrebu i Hrvatska narodna banka.

Izložbu je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a uzvanicima su se obratili i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić te autor izložbe Tomislav Bilić.

Izložba je otvorena za javnost od 31. svibnja do 30. lipnja 2019.(hnb.hr)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime