Hrvatska je na svjetskoj karti turizma upisana među 20 najposjećenijih destinacija. Turisti iz svih krajeva Svijeta dolaze u Hrvatsku prvenstveno zbog jedinstvenih prirodnih znamenitosti, čistog Jadrana, spektakularnih plaža…

Jedna od najljepših plaža na Jadranu svakako je Pisak u Selinama (Općina Starigrad) koja podsjeća na Zlatni Rat u Bolu na Braču. Nažalost, za razliku od bolske plaže o čijoj posebnosti redovito informiraju svjetski mediji, o plaži Pisak malo se govori osim zadnjih dana. Zahvaljujući Josipu Buljatu iz udruge za održivi razvoj mjesta “SELINE”, velim broj medija u Hrvatskoj izvještava o neviđenoj, divljačkoj, krajnje neciviliziranoj devastaciji spomenute plaže u općuini kojom ravna HDZ-ov načelnik Marin Čavić.

Plaža Pisak proglašena je plažom od posebnog značaja u sklopu zaštićenog krajolika podno Velebita u pitoresknom mjesu Seline. Tom plažom, upozorava Josip Buljat, svakodnevno prolaze stotine automobila! Umjesto da vrvi kupačima, plaža Seline vrvi parkiranim automobilima i time predstavlja ruglo za koje nitko ne mari, ponajmanje općinske vlasti na čeku sa načelnikom Čavićem. Više puta upozoren na alarmantnu situaciju ove plaže, Marin Čavić “odmahuje rukom” i nalazi izlike. Po njemu, nema ničeg spornog u prometovanju stotine vozila tom plažom jer je riječ o putu koji se od davnina koristi za pristup obradivim površinama.

To je, u najmanju ruku glupost, jer ucrtanog puta nema, a što su potvrdili iz projektantske tvrtke Block projekt d.o.o . koja je angažirana na izradi Prostornog plana općine Starigrad. Dapače, put postoji, ali ne preko plaže već na drugom mjestu odakle svi vlasnici polja i drugih obradivih površina imaju nesmetan pristup. Međutim, ni tu priči nije kraj. Kako objasniti stotine vozila na plaži, a riječ je o kamperima, osobnim vozilima stranih registarskih oznaka i dr. Je li moguće da oni idu u polje ili su se došli okupati na ovoj predivnoj plaži te su iskoristili nedorečenost odnosno manjak lokalnih propisa pa parkiraju svoja vozila na mjestima gdje se kupaju?

– Općina vješto manipulira izjavama da je to samo redovno održavanje plaže, što nije točno jer smo u posjedu video materijala i slika u stotinama minuta sadržaja koji demantiraju tu tezu, te je lako vidljivo, da nakon juga kada priroda napravi svoje i plaža bude lijepa, dođe komunalni bager i postruže sve žalo do temelja. Imamo izjavu Marije Ramić direktorice Argyruntuma koja kaže da se slaže da je to devastacija plaže, te da je pod pritiscima više osoba morala poslati bager da napravi cestu jer su te osobe zahtjevale da tamo idu auti, dakle nikako se ne radi o redovnom održavanje nego o gradnji puta. Nadalje zakon o pomorskom dobru članak 3. stavak 2. kaže da je dohranjivanje plaže nadomještanje materijala koji je trajno izgubljen, a ovdje je riječ upravo o suprotnom gdje bager trajno uklanja postojeći materijal da bi napravio mjesta za aute, poručuju iz udruge Seline.

Podnijeli su i prijavu nadležnim institucijama, a o detaljima ćemo informirati narednih dana. (NASTAVLJA SE…)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime