Jučer je u Zagrebu osnovana udruga ‘’Klub Mostaraca’’. Kao cilj osnivanja udruge posebno su istaknuti očuvanje i promidžba kulturnih, tradicijskih i drugih vrijednosti Mostara te poticanje okupljanja stanovnika Republike Hrvatske koji potječu s područja Mostara i okolice

Udruga će se baviti i pružanjem humanitarne pomoći, organizacijom kulturnih manifestacija te brojnim drugim aktivnostima.

Članom udruge može postati svaka punoljetna fizička osoba koja živi izvan Bosne i Hercegovine, a porijeklom je iz Mostara, bilo da je stanovala na području Mostara ili joj barem jedan roditelj potječe s područja Mostara te svaka pravna osoba koja je zainteresirana za rad u Udruzi i davanje doprinosa u ostvarivanju ciljeva Udruge te prihvaća odredbe Statuta udruge.

Za predsjednika udruge izabran je dr. Ante Barišić, a za potpredsjednika Ivan Tomić. U upravni odbor udruge  izabrani su i Ana Jordan, Gojko Jelavić, Vlado Ćubela, Ornela Vištica, Tin Primorac, Dubravko Ćorić i Ivan Radić. U nadzorni odbor udruge izabrani su Miljenko Puljić, Krešimir Mladunović, Marko Buhač, Želimir Bodiroga, Igor Ivanković i Daniel Dodig, a predsjednica NO je Ljiljana Planinić.

U uvodnom govoru pred skupštinom, potpredsjednik Ivan Tomić je posebno istaknuo važnost održavanja veze s Gradom Mostarom uz istovremeno angažiranje članova u društvenom životu Grada Zagreba, u kojem će udruga prvenstveno djelovati.

“Ova udruga nije samo za nas okupljene, već za sve Mostarce, ali i one koji se Mostarcima osjećaju. Ona je tu da se okupimo, podržimo jedni druge i zajedno ostvarimo pozitivne korake. Ne želimo biti jednodnevna ili jednokratna udruga. Želimo i sanjamo više od toga. Neka ovaj trenutak bude početak našeg zajedničkog putovanja, gdje ćemo slaviti svoju mostarsku baštinu, ali istovremeno biti aktivni sudionici u životu našeg drugog doma, Zagreba’’ istaknuo je Tomić.

Okupljenima se obratio i predsjednik Udruge dr. Ante Barišić, koji je posebno istaknuo zadaću svih prisutnih da kroz provedbu zacrtanih ciljeva Udruge pokušaju vratiti dio duga gradu koji ih je sve podigao i odgojio.

“Želja za povezivanjem Mostaraca u Zagrebu postoji godinama, mogu reći i desetljećima. Ova udruga koju smo danas osnovali ima za cilj primarno povezati nas, koji smo se ovdje okupili kroz zajedničko druženje te čuvanje i jačanje veza s gradom koji nosimo u srcu, koji je dio našeg identiteta, karaktera i osobnosti. Isto tako želimo pomoći Mostaru, upravo kroz ono što radimo, kroz naše iskustvo i znanje, da na taj način pokušamo vratiti dug gradu iz kojega smo potekli.’’ istaknuo je Barišić.

1 KOMENTAR

  1. Živim u Splitu od 1976 godine. Naravno djetinjstvo u Mostaru u srcu čuvam. Okupljanje Mostaraca je motivacija za osvijestiti važnost ljepote prošlosti osluškujući budućnost.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime