Danas su na samoj brani akumulacijskog jezera Peruća predstavnici Franevačkog instituta za kulturu mira održali novinsku konferenciju na kojoj su se oštro usprotivili izgradnji plinske termoelektrane.

Čak 16 fratara došli su dati podršku žiteljima Cetinskog kraja u borbi protiv investitora koji uz pomoć načelnika općine Hrvace Dinka Bošnjaka žele izgraditi plinsku termoelektranu i time ugroziti živote i zdravlje ljudi te zagaditi vodu, zemlju i zrak.
Na novinskoj konferenciji pročitana je i zajednička izjava koju je u ime Franjevačkog instituta za kulturu mira potpisao predsjednik prof. dr. sc. Ante Vučković te ju objavljujemo u cijelosti:
„Javnost je krajem 2016. godine upoznata s projektom Vis Viva koji između ostaloga sadrži i planiranu izgradnju sporne „kombinirane kogeneracijske plinske elektrane“ uz akumulacijsko jezero Peruća (KKPE) na rijeci Cetini. Predstavljanje projekta od početka je popraćeno burnim protivljenjima mjesnoga stanovništva. Nezadovoljni građani organizirali su i potpisivanje peticije „Ne daj se, Cetino“,koja je poslana predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću s više od 15.000 potpisa.

U međuvremenu primjećujemo posvemašnju šutnju akademske zajednice, resornih državnih ustanova i dužnosnika kao i medijsku marginalizaciju ovoga problema. Iznimku čine pojedinci na čelu s Mislavom Cvitkovićem, magistrom fizike, čiji je glas znanstveno čist poput vode u sadašnjoj Cetini i proročki snažan poput vapijućega u pustinji.

Franjevački institut za kulturu mira ne želi sudjelovati ugrijehu šutnje i podleći kritici „slabosti protivljenja“ koju ističe papa Franjo u svojoj „Enciklici o brizi za zajednički dom, ‘Laudato si’“ (LS, 54 – 59). Na temelju dosadašnjih uvida u spomenuti projekt i dostupnih kritika, izričemo svoje protivljenje izgradnji plinske termoelektrane na Perući, zbog sljedećih razloga:

–  KKPE Peruća krši načelo općega dobra i međugeneracijske pravednosti koje ističe papa Franjo u spomenutoj enciklici (LS,156 – 162).

–  KKPE Peruća ekološka je opasnost najvećem bazenu pitke vode u RH (jezero Peruća) a time i izravna opasnost za postojeća 4 vodocrpilištaiz kojih se opskrbljuje 500.000 ljudi. Voda kao egzistencijska nužda ne može biti pod izravnom ingerencijomili neizravnim utjecajem privatnih koncesionara već mora ostati u javnoj upravi, jer je pravo na vodu „temeljno i sveopće ljudsko pravo“ i „uvjet za ostvarivanje ostalih ljudskih prava“ (LS 30).

–  KKPE Peruća je strateško energetski neprihvatljiva, a ekonomski neisplativa. Zbog neisplativosti plinskih elektrana u 2014. i 2015. godini zatvoreno je 30 ovakvih elektrana u 8 EU zemalja a planira se zatvoriti njih još 20. Cijena plina je u stalnom porastu, a cijena struje u padu. Hrvatskim građanima nameće se skuplje plaćanje struje zbog toga što se model tržišnih premija u Hrvatskoj neopravdano primjenjuje na ovakve elektrane.Plin je fosilno gorivo i ne spada u obnovljive izvore energije. KKPE Peruća ne spada u visokoučinkovitu kogeneraciju (tj. istovremenu koristivu proizvodnju električne i toplinske energije) jer nema gdje koristiti toplinu i njome će zagrijavati jezero i uništiti floru i faunu. Pritom je neshvatljivo zapostavljanje ulaganja u solarne elektrane u Hrvatskoj dok se one širom svijeta pokazuju sve isplativijima, a ekološka čistoća im je neupitna.

–  Zbog tih i inih razloga neprihvatljivom smatramo izgradnju KKPE bilo gdje drugdje.

Apeliramo stoga na Hrvatski sabor, Vladu, ministarstva i predsjednicu RH da se temeljitoupoznaju s dalekosežnim štetnim posljedicama KKPE Peruća te da preispitaju postojeću legislativu koja otvara vrata ovakvim projektima na štetu općega dobra. Ujedno ih pozivamo da što prije izrade energetsku strategiju Hrvatske. Stavljamo im na srce imperativ pape Franje: „Politika ne smije biti podređena ekonomiji“ (LS 189).

Apeliramo na akademsku stručnu javnost i građanske udruge da udruže svoj glas s jecajima sestre majke Zemlje (usp. LS 2), da osnaže svoja protivljenja trovanju Cetine i nametanju nesnošljivoga tereta njezinoj djeci u Cetinskoj krajini, Srednjoj Dalmaciji i cijeloj Hrvatskoj.

Apeliramo na cjelokupnu javnost da budemo svjesni da će sve što se dogodi našoj „sestri Vodi“ (sv. Franjo Asiški) dogoditii njezinoj djeci, nama i generacijama poslije nas, te stoga pozivamo da se zauzimamo, ljubimo i branimo našu prirodu i vodu, u Cetini i svakom drugom toku.“

1 KOMENTAR

  1. Nas Neven je odradio veliki posa i triba mu zahvaliti .Dok je on grmio drugi su mu se rugali .Vuleta i Vuckovic ,sto su oni do sada radili ,spavali ili..Fra Nevene hvala ti u ime svih župljana .

  2. Svaka čast svim fratrima i budite uz svoj narod .Ne podrzajte lokalne političare koji po 20 godina i vise piju našu krv i uništavaju naša sela da ostaje samo tuga.Bravo fratri!

  3. Isti popovi su sjedili sa ovima sto hoce gradit pasivno ili aktivno, zderali i pili i sjedili u lozama za alku, kasno ste stali u narod, vratite se HDZ.-u koji vam slijece dobru lovu u proracun!
    A dinja i clanice mladezi HDZ-a ova mala doljaninova sto je ceka bice posao u buducoj elektrani ne bi islo, postena kcer postena oca

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime